Mirin

Mirin (μίριν)

Το Mirin (μίριν) είναι ένα γλυκό κρασί ρυζιού που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιαπωνική μαγειρική. Θεωρείτε ένα από τα πιο σημαντικά καρυκεύματα της Ιαπωνικής κουζίνας ενώ επίσης είναι ένας τύπος κρασιού ρυζιού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (14% αντί για 20%).

Υπάρχουν 4 τύποι mirin (μίριν):

  • Το Hon-mirin
  • Mirin
  • Shio mirin
  • Καρύκευμα τύπου mirin ή mirin-fu

Το Hon-Mirin περιέχει 14% αλκοόλ και 0% αλάτι. Για να παρασκευαστεί χρειάζονται 40 με 60 μέρες ώστε να αναμιχθούν και να ζυμωθούν, η μούχλα koji ρυζιού (μύκητας Aspergillus oryzae), το shochu (αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό) και ένα κολλώδες ρύζι ατμού. Τα ένζυμα του koji ρυζιού αποσυνθέτουν το άμυλο και τις πρωτεΐνες του κολλώδους ρυζιού. Με αυτό τον τρόπο διάφοροι σακχαρίτες, αμινοξέα, οργανικά οξέα και συστατικά αρώματος παράγονται για να σχηματίσουν το hon-mirin.

Το Mirin φτιάχνεται ακριβώς όπως το hon-mirin με τη μόνη διαφορά, αντί του shochu χρησιμοποιούν sake.

Το shio mirin περιέχει μόλις 1,5% αλκοόλ και 2% αλάτι. Είναι φτιαγμένο από σιρόπι αμύλου, νερό, αλκοόλ, ρύζι και αλάτι.

Το καρύκευμα τύπου mirin ή mirin-fu δεν περιέχει αλκοόλ ή έχει λιγότερο από 1% ενώ έχει και λιγότερο από 1% αλάτι. Είναι φτιαγμένο από σιρόπι αμύλου, ρύζι / καρυκεύματα παρασκευασμένου ρυζιού, ζυθοποιημένο ξύδι, όξινα συστατικά.

Λέγεται ότι έχει την ίδια γεύση με το hon-mirin

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Mirin;

Χρησιμοποιείται για να μαλακώνει και να προσθέτει μια ήπια γλυκύτητα στα πιάτα. Με ένα βαθύτερο σώμα και umami γεύση, βοηθά επίσης να καλύψει τη μυρωδιά των ψαριών και των θαλασσινών. Βοηθά τις γεύσεις να «βυθιστούν» στο πιάτο καλύτερα.

Λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλκοόλ, διατηρεί τα συστατικά από την αποσύνθεση. Τέλος, το Mirin προσθέτει λάμψη στα συστατικά, και γι’ αυτό αποτελεί βασικό συστατικό της σάλτσας teriyaki.

Mirin

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι ρυζιού αντί για Mirin;

Δεν συνιστούμε να αντικαταστήσετε το ξύδι ρυζιού με Mirin, καθώς και τα δύο έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις. Το ξύδι ρυζιού έχει ισχυρότερη στυπτικότητα και προσθέτει οξύτητα στο φαγητό σας ενώ το Mirin έχει μια ήπια γλυκύτητα στη γεύση.

Πως αποθηκεύουμε το Mirin;

Το Hon-mirin έχει περισσότερο αλκοόλ. Επομένως, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε δροσερό μέρος για έως και 3 μήνες. Εάν το φυλάξετε στο ψυγείο, η ζάχαρη μπορεί να κρυσταλλώσει. Το mirin-fu έχει πολύ λιγότερο αλκοόλ οπότε το αποθηκεύετε στο ψυγείο και φροντίζετε να το χρησιμοποιήσετε εντός 3 μηνών.

Διαφορές μεταξύ Sake & Mirin

Το Sake και το mirin χρησιμοποιούνται συχνά μαζί σε μια συνταγή. Το Sake περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χαμηλότερη ζάχαρη, ενώ το μίριν έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρο και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Το Mirin μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς επεξεργασία σε ένα πιάτο, ενώ το Sake συχνά προστίθεται νωρίτερα στη διαδικασία μαγειρέματος για να επιτρέψει στο αλκοόλ να εξατμιστεί.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί