Wasabi

Wasabi

Το Wasabi είναι ένα πικάντικο ιαπωνικό καρύκευμα που είναι γνωστό για την έντονη, πικάντικη γεύση και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του. Παρασκευάζεται από την τριμμένη ρίζα του φυτού Wasabia japonica, που είναι εγγενές στην Ιαπωνία. Η ρίζα μοιάζει στην εμφάνιση με το χρένο, αλλά με διαφορετικό γευστικό προφίλ.

Έχει μια έντονη, πικάντικη γεύση που συχνά περιγράφεται ως καυτή και δροσιστική. Η θερμότητά του είναι διαφορετική από αυτή των πιπεριών τσίλι. Αντί να παραμένει στη γλώσσα, η θερμότητα του είναι πιο άμεση και διαλύεται γρήγορα.

Σερβίρεται συνήθως ως καρύκευμα με σούσι και sashimi στην ιαπωνική κουζίνα. Χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει άλλα πιάτα, όπως noodles soba, tempura και ψητά κρέατα. Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, το wasabi πιστεύεται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.

Πως παρασκευάζεται το wasabi;

Με ένα παραδοσιακό εργαλείο που παρασκευάζεται από δέρμα καρχαρία και ονομάζεται oroshigane τρίβουμε τη ρίζα του wasabi σε μια λεπτή πάστα (πλέον υπάρχουν πιο σύγχρονα εργαλεία). Αυτή η πάστα είτε αυτούσια είτε σε συνδυασμό με σάλτσα σόγιας σερβίρεται με σούσι ή shasimi.

Αυτό είναι και το γνήσιο wasabi καθώς στην αγορά υπάρχει το υποκατάστατό του το οποίο είναι από χρένο. Αρκετά πιο υποδεέστερο από το γνήσιο στερείται την πολυπλοκότητα του πραγματικού.

Καλλιέργεια

Το Wasabi είναι εμφανώς δύσκολο να καλλιεργηθεί και απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων δροσερών, σκιασμένων περιβαλλόντων με νερό που ρέει συνεχώς. Συνήθως χρειάζονται περίπου 18 μήνες έως 2 χρόνια για να ωριμάσει ένα φυτό wasabi και να παράγει μια χρησιμοποιήσιμη ρίζα.

Το wasabi είναι ένα γευστικό καρύκευμα που προσθέτει μια πικάντικη γεύση σε πολλά ιαπωνικά πιάτα, ιδιαίτερα στο σούσι και το shasimi. Η ξεχωριστή γεύση και η γαστρονομική του ευελιξία το έχουν κάνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, παρά το σχετικά υψηλό κόστος και την περιορισμένη διαθεσιμότητά του.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί