Καθώς ακούμε τη λέξη Vinsanto (Βίνσαντο), έρχεται αμέσως στο μυαλό μας αυτό το γλυκό κρασί με τα πλούσια αρώματά και το σκούρο, μπρούτζινο χρώμα του. Με καταγωγή από την πανέμορφη Σαντορίνη το vinsanto είναι ένα κρασί το οποίο το παράγουν από ασύρτικα σταφύλια και αηδάνι.
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία του με βάση την ιταλική γλώσσα.
Η πρώτη θεωρία έχει τις ρίζες από την καθολική Θεία Ευχαριστία (vino santo) που σημαίνει “οίνος άγιος”. Η δεύτερη εστιάζει στην προέλευση του κρασιού (vino di Santorini) δηλαδή “οίνος από τη Σαντορίνη”.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του κρασιού είναι ο τρόπος παραγωγής του. Τα σταφύλια τα αφήνουν στον ήλιο για περίπου δεκατέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια ξεκινάει η ζύμωση και η ωρίμανση τους. Με αυτήν την διαδικασία αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι απώλεια νερού. Η απώλεια νερού αυξάνει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Το πάτημα των σταφυλιών το κάνουνε με μάγγανα
Ο μούστος που θα προκύψει μπαίνει σε δρύινα βαρέλια και ωριμάζει για τουλάχιστον 2 χρόνια. Οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν μεγαλύτερη ωρίμανση. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα.
Παρ’ ότι και οι δύο ποικιλίες του σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto αποκτά ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα το οποίο θα μετατραπεί σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς παλαιώνει.
Καθώς απολαμβάνουμε το κρασί, μας δίνει αρώματα που θυμίζουν σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά
Το Vinsanto (Βίνσαντο) το σερβίρουμε πάντοτε κρύο και το συνδυάζουμε με γλυκά και καραμελένια επιδόρπια. Τις παλαιότερες ποικιλίες τις συνδυάζουν καλά με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Εκτός από επιδόρπια μπορούμε να το συνδυάσουμε και με τυρί.
Comments are closed.