vigoron

Vigoron το εθνικό πιάτο της Νικαράγουας

Στη Γρανάδα της Νικαράγουας γεννήθηκε το Vigoron. Ένα εμβληματικό εθνικό πιάτο το οποίο, όποιος επισκέπτεται τη Γρανάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δοκιμάσει. Είναι ένα σνακ το οποίο τρώγεται όλη την ημέρα είτε ως πρωινό ή ως γεύμα ή βραδινό. Αποτελείται από yuca (μανιόκα), τραγανά chicharrones (πέτσα χοιρινού κρέατος), ψιλοκομμένο λάχανο και πικάντικο τσίλι.  

Η ιστορία του ξεκινά το 1914 όταν η Maria Luisa Cisnero Lacayo γνωστή και ως La Loca (The Crazy Woman), έψαχνε ένα ιδιαίτερο όνομα για ένα πιάτο που θα έκανε τη διαφορά. Παρόλο που το πιάτο της είχε επιτυχία (το πούλαγε σε γήπεδα μπέιζμπολ), ήθελε να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Έψαχνε ένα πιασάρικο όνομα

Μια μέρα λοιπόν, τα μάτια της έπεσαν σε μια διαφήμιση ζωγραφισμένη σε ένα τοίχο. Μία δραματική σκηνή με έναν άντρα να παλεύει με ένα ταύρο. Το προϊόν που διαφημιζόταν ήταν ένα τονωτικό με το όνομα Vigoron. Το σύνθημα ήταν ‘’Vigorón Vigoriza’’. Το όνομα αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της La Loca και το υιοθέτησε στο σνακ της.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι πωλητές του δρόμου ήθελαν να πουλήσουν το Vigoron.

Το μυστικό της επιτυχίας του Vigoron είναι ο τέλειος συνδυασμός γεύσεων και υφής. Λέγεται ότι στη Γρανάδα φτιάχνεται το καλύτερο και το πιο γευστικό. Αυτό οφείλεται στη λαχανοσαλάτα με φέτες από mimbro, πιπεριές τσίλι Χιλής, ντομάτες και κρεμμύδια.

Mimbro
mimbro

Το Vigoron σερβίρεται σε φύλλα μπανάνας ή σε ένα μαλακό φύλλο που ονομάζεται nea ή nella και τρώγεται με τα δάκτυλα.

Οι ντόπιοι λένε ότι είναι τόσο εθιστικό, που σας κάνει να θέλετε να γευτείτε κάθε τελευταίο κομμάτι που έχει μείνει στα δάχτυλά σας.

Η Κόστα Ρίκα προσπάθησε να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του Vigoron.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων έχουν προκύψει πολλές οικογενειακές και πολιτιστικές αλλαγές. Επιπλέον, υπάρχουν και σε άλλες γειτονικές χώρες αρκετές παραλλαγές, ιδίως στην Κόστα Ρίκα, όπου το πιάτο είναι αρκετά δημοφιλές.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.