Το Vada Pav είναι ένα δημοφιλές σνακ από την Ινδία, κυρίως από τη Βομβάη και την περιοχή της Μαχαράστρα.
Συχνά αποκαλείται “το μπέργκερ των φτωχών” παρόλο που είναι αγαπημένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις λόγω της νοστιμιάς του αλλά και του χαμηλού του κόστους.
Τι είναι και τι περιέχει ένα Vada Pav;
Αρχικά θα χωρίσουμε τις λέξεις Vada και Pav.
Vada: Είναι ένα κεφτεδάκι από βρασμένες και λιωμένες πατάτες, με σκόρδο, τζίντζερ, τσίλι, σπόρους μουστάρδας και κουρκουμά. Όλο αυτό το μείγμα πλάθεται σε μπάλες και καλύπτεται με κουρκούτι από ρεβυθάλευρο. Στη συνέχεια τηγανίζεται. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι ένα τραγανό κεφτεδάκι πατάτας από έξω με ένα μαλακό και αρωματικό εσωτερικό.
Pav: Είναι ένα ψωμάκι άλλοτε στρογγυλού και άλλοτε τετράγωνου σχήματος.
Εκτός από την πατάτα και το ψωμί, το σνακ περιέχει chutney, κρεμμύδια και μία πιπεριά τσίλι η οποία σερβίρεται ολόκληρη στο πλάι. Το chutney δίνει πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή γεύση ταυτόχρονα.
Ποια είναι η ιστορία του;
Εφευρέθηκε στη Βομβάη της Ινδίας τη δεκαετία του 1960 από πλανόδιους πωλητές. Λέγεται ότι το όνομα του πλανόδιου πωλητή ήταν Ashok Vaidya και εργαζόταν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Dadar τις δεκαετίες 60-70. Ο Ashok σκέφτηκε ένα φαγητό για να χορτάσει τους πεινασμένους εργάτες, το οποίο θα ήταν φτηνό, και εύκολο στη μεταφορά του ώστε να το παίρνουν οι εργάτες εύκολα μαζί τους στην δουλειά. Η δημοτικότητα του αυξήθηκε όταν ένα εθνικιστικό πολιτικό κόμμα, το Shiv Sena των Μαράθι-Ινδουιστών, άρχισε να προωθεί το σάντουιτς ως ιδανικό σνακ της εργατικής τάξης.
Έτσι λοιπόν έγινε ένα φαγητό του δρόμου όπου εκατομμύρια Ινδοί μεγάλωσαν με αυτό. Είναι πολύ δημοφιλές για την γρήγορη κατανάλωση και την έντονη γεύση του. Πλέον εκτός από το δρόμο, το βρίσκουμε και σε καλά εστιατόρια όπου το έχουν εντάξει στο μενού τους.
Παραλλαγές του Vada Pav
Το συναντάμε με λιωμένο τυρί ή με πικάντικη κινέζικη σάλτσα Schezwan.
Comments are closed.