Ugali, ένα ιδανικό συμπλήρωμα για σούπες και μαγειρευτά. Παρασκευάζεται από χυλό καλαμποκιού και είναι πολύ διάσημο στην Κένυα.
Είναι ένας χυλός παρόμοιος με την πολέντα
Πριν το 19° αιώνα οι κύριοι σπόροι που παράγονταν και καταναλώνονταν στην Κένυα ήταν το κεχρί και το σόργο. Το καλαμπόκι εισήχθη στην Κένυα από Πορτογάλους εμπόρους. Αρχικά το παρήγαγαν μόνο για εξαγωγή. Με τα χρόνια υιοθετήθηκε από ντόπιους, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε ένα απλό και θρεπτικό κουάκερ που ονομάζεται ugali.
Σήμερα, το ugali είναι βασικό στοιχείο της διατροφής της Κένυας
Καταναλώνεται σε καθημερινή βάση συμπληρώνοντας μαγειρευτά φαγητά με κρέας, φαγητά τα οποία περιέχουν κάρυ αλλά και φαγητά για χορτοφάγους.
Στην Κένυα θα δείτε τους ντόπιους να τρώνε ugali με τα χέρια, χρησιμοποιώντας το σχεδόν σαν σκεύος.
Πως παρασκευάζεται όμως ένα ugali;
Η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ απλή. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Δεν είναι απαραίτητο να βράσει το νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε αργά – αργά το αλεύρι καλαμποκιού και ανακατεύουμε. Μόλις προσθέσουμε όλο το αλεύρι καλαμποκιού συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σταματήσει να κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Το άρωμα που παίρνει μοιάζει με καβουρδισμένο καλαμπόκι
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και με γρήγορες κινήσεις το διαμορφώνουμε δίνοντάς του είτε σχήμα στρογγυλό είτε σε μορφή δίσκου.
Όπως η πολέντα έτσι και το ugali όσο κρυώνει σφίγγει και γίνεται πιο συμπαγές.
Στην Κένυα οι ντόπιοι αφότου του δώσουν σχήμα, με τον αντίχειρά τους δημιουργούν μία λακκούβα ώστε να μπορεί μέσα σε αυτήν να κρατείτε φαγητό μαζί με σάλτσα.
Η συνταγή είναι πολύ απλή με τα υλικά της να είναι μόνο δύο, το νερό ( 480ml) και το αλεύρι (190γρ.). Αλάτι δεν απαιτείται μόνο αν εσείς επιθυμείτε παραπάνω αλμυρότητα.
Το αλεύρι αραβοσίτου που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το κίτρινο το οποίο λειτουργεί καλύτερα στο μείγμα. Αν θέλουμε να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε θα χρησιμοποιήσουμε λευκό.
Επίσης μπορούμε αντί για αλεύρι καλαμποκιού να το φτιάξουμε με κεχρί, σόργο, μανιόκα ή και ένα συνδυασμό όλων αυτών.
Comments are closed.