Tarator

Tarator

Το tarator είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συναντάται κυρίως στη Βουλγαρία, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και με κάποιες παραλλαγές στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Τα υλικά που περιλαμβάνονται στο tarator είναι το γιαούρτι (όπου είναι και το βασικό υλικό), το αγγούρι, το σκόρδο και διάφορα μυρωδικά βότανα.

Με βαθιές ρίζες στη βαλκανική και μεσοανατολική γαστρονομία όπου η φρεσκότητα και η απλότητα των υλικών δημιουργούν όμορφα και γευστικά αποτελέσματα, αυτό το φαγητό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα!!

Το πιάτο αντικατοπτρίζει τον κλιματικό και διατροφικό χαρακτήρα της περιοχής. Είναι δροσιστικό, εύπεπτο, και εξαιρετικά χρήσιμο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα βαριά φαγητά.

Η λέξη “tarator” προέρχεται πιθανόν από την οθωμανική ή περσική επιρροή και σε κάθε χώρα μπορεί να σημαίνει κάτι ελαφρώς διαφορετικό. Στη Βουλγαρία, είναι κρύα σούπα με γιαούρτι και αγγούρι. Στην Τουρκία, η λέξη “tarator” αναφέρεται σε μία σάλτσα με ξηρούς καρπούς, που συνοδεύει τηγανητά ψάρια.

Το tarator δεν είναι μόνο φαγητό, είναι και “τελετουργία” κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, μπορεί να καταναλωθεί ως πρώτο πιάτο, ως συνοδευτικό σε μεσημεριανό, ή ακόμα και ως ελαφρύ δείπνο. Συχνά συνοδεύεται με ψωμί, ρακί ή μπύρα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.