Suya το street food της Νιγηρίας

Suya το street food της Νιγηρίας

Το suya είναι ένα Νιγηριανό φαγητό το οποίο σερβίρεται στο δρόμο. Αποτελείται από βόειο κρέας ή κοτόπουλο και είναι περασμένο σε ξύλινη βέργα. Είναι ένα γνήσιο φαγητό του δρόμου το οποίο ψήνεται στη σχάρα και πλέον έχει γίνει το εθνικό φαγητό της Νιγηρίας.  

Οι Ρώσοι έχουν το σασλίκ, οι Έλληνες το σουβλάκι, η Μέση Ανατολή το κεμπάπ, έτσι λοιπόν και η Νιγηρία έχει το δικό της σουβλάκι το οποίο ονομάζεται suya.

Βέβαια για να έχουμε suya χρειάζεται πρώτα να φτιάξουμε yajin kuli. Το yajin kuli είναι το μείγμα μπαχαρικών που θα δώσει τη γεύση στο suya. Για να φτιάξουμε yajin kuli χρειαζόμαστε φυστικοβούτυρο σε σκόνη, τζίντζερ σκόνη, σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου, πιπέρι καγιέν, γλυκιά πάπρικα και γαρύφαλλο. Όλα αυτά τα ανακατεύουμε μαζί και στη συνέχεια μαρινάρουμε το κρέας.

Το κρέας που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το βόειο και το κοτόπουλο. Είναι πολύ σημαντικό να κοπεί σε λεπτές φέτες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Κάποιοι το βάζουν στην κατάψυξη για 15 με 20 λεπτά ώστε να σταθεροποιηθεί και να μπορεί να κοπεί πιο εύκολα. Θεωρώ πως ένα κοφτερό μαχαίρι μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά μια χαρά.

Στη συνέχεια μαρινάρουν καλά το κρέας με το yajin kuli και το αφήνουν στο ψυγείο να μαριναριστεί από 30 λεπτά μέχρι και 8 ώρες. Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μαριναρίσματος το περνάνε σε ξύλινα σουβλάκια μαζεύοντάς το σαν ακορντεόν. Το ψήνουν σε κάρβουνο και το σερβίρουν μαζί με κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, ντομάτες, μαρούλι και φύλλα κόλιανδρου.

Εκτός από τη Νιγηρία το suya είναι πολύ δημοφιλές και στο Σουδάν

Το μείγμα μπαχαρικών είναι ευέλικτο και ανάλογα την περιοχή μπορεί να τροποποιηθεί περιλαμβάνοντας διάφορα πρόσθετα συστατικά.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί