stroganina

Stroganina, ένα παραδοσιακό πιάτο από τη Βόρεια Ρωσία

Το πιάτο stroganina έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων πριν. Είναι ένα πιάτο το οποίο αποτελείται από λεπτές φέτες κατεψυγμένου ωμού ψαριού με την προσθήκη μόνο αλατιού και πιπεριού. Με το πρώτο άκουσμα ότι το ψάρι είναι ωμό μπορεί να μας ξενίσει. Ωστόσο, η κατανάλωση ωμού ψαριού αλλά και κρέατος, βοήθησε τους ανθρώπους να επιβιώσουν στους πολύ σκληρούς χειμώνες της Σιβηρίας.

Γνωρίζοντας ότι σε κάποιες περιοχές της Σιβηρίας ο υδράργυρος έπεφτε στους –40°C, ήταν αναγκαία λύση να δημιουργηθούν πιάτα από κατεψυγμένα υλικά.

Η δημιουργία αυτού του πιάτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Πρώτος και σημαντικός παράγοντας είναι το είδος του ψαριού. Τα ψάρια πρέπει να είναι λιπαρά, καθώς δεν φέρουν ασθένειες. Ένα τέτοιο ψάρι είναι το στέρλετ. Το στέρλετ είναι ένα ψάρι χωρίς κόκαλα παρά μόνο χόνδρους. Είναι πολύ λεπτό και πολύ νόστιμο.

Δεύτερος παράγοντας είναι η εποχή που πιάστηκε το ψάρι. Τα ψάρια πρέπει να είναι ποιοτικά. Μετά την αλίευση τα ψάρια καταψύχονται. Ανάλογα την περιοχή όπου γίνεται η αλίευση, κάποιοι ψαράδες μόλις βγάλουν τα ψάρια από το νερό, τα τοποθετούν σε έναν πάγκο και παγώνουν φυσικά.

Σε πολλές ψαραγορές τις Σιβηρίας δεν χρειάζονται καταψύκτη (τους χειμερινούς μήνες), τα ψάρια τοποθετούνται σε κουτιά και παραμένουν κατεψυγμένα.

Πως κόβεται η stroganina;

Το ψάρι κόβεται με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Καθώς το κόβουν δημιουργούνται μικρές ‘’μπούκλες’’. Αυτό βοηθά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια. Σερβίρονται σε ξύλινο πιάτο ή σε πάγο. Σκοπός είναι να διατηρηθούν παγωμένα. Αν ξεπαγώσουν δεν τρώγονται ωμά.

Η Stroganina είναι πιο συνηθισμένη στη Δημοκρατία της Σάχα της Ρωσίας, στη Σιβηρία

Εκεί παραδοσιακά γίνονται πολλά φεστιβάλ όπου αυτοί που συμμετέχουν προσπαθούν να κόψουν το ψάρι δημιουργώντας μικρές μπουκλίτσες. Για να το πετύχουν αυτό τα μαχαίρια τους είναι χειροποίητα και πολύ κοφτερά.

Ο νικητής του Φεστιβάλ βραβεύεται. Για να βραβευτεί όμως θα πρέπει το ψάρι να είναι κομμένο σε όσο πιο λεπτά κομμάτια γίνεται. Η στοίβα από τα κομμάτια των ψαριών να είναι μεγάλη, τα ψάρια να παραμένουν παγωμένα και τέλος, φυσικά ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία.

Οι κριτές του φεστιβάλ είναι από τα πιο σεβαστά άτομα στην πόλη

Στόχος όλων είναι να διατηρήσουν αυτό το ιστορικό πιάτο στον πολιτισμό τους και να δείξουν την εκτίμηση και το σεβασμό τους στη μητέρα φύση που τους δίνει την ικανότητα να επιβιώσουν σε ένα τόσο σκληρό κλίμα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.