stollen

Stollen

Το stollen είναι το Χριστουγεννιάτικο ψωμί των Γερμανών. Είναι ένα γλυκό ψωμί εμπλουτισμένο με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Θεωρείται ένα από τα κλασικά εδέσματα των Γερμανών την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η προέλευσή του χρονολογείται τον 15° αιώνα και για την καταγωγή του περηφανεύεται η Δρέσδη. Το stollen όταν πρωτοεμφανίστηκε ήταν ένα νηστίσιμο Χριστόψωμο το οποίο παρασκευαζόταν με αλεύρι, μαγιά, ελαιόλαδο και νερό. Το έφτιαχναν για τις τέσσερις Κυριακές προτού έρθουν τα Χριστούγεννα όπου είναι περίοδος νηστείας για τους Χριστιανούς.

Εκείνη την εποχή το λάδι ήταν δυσεύρετο και πολύ ακριβό. Η χρήση βούτυρου αντί λαδιού θα ήταν ομολογουμένως η καλύτερη λύση αλλά το δόγμα της καθολικής εκκλησίας απαγόρευε τη χρήση βούτυρου. Ο πρίγκηπας Ερνέστος της Σαξονίας μαζί με τον αδερφό του Αλβέρτο Γ΄ ζήτησαν με μία επιστολή από τον Πάπα Νικόλαο Ε΄ να επιτρέψει τη χρήση βούτυρου αντί για λάδι. Το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό. Το 1491 όμως, ο Πάπας Ιννοκέντιος VIII έδωσε την έγκριση του για το βούτυρο. Βέβαια έθεσε κάποιες προϋποθέσεις. Ζήτησε να καταβάλλεται φόρος σε χρυσό κάθε χρόνο. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, το stollen εξελισσόταν σε ένα πυκνό και πλούσιο κέικ. Ήταν η εποχή όπου ανακηρύχθηκε γλυκό των Χριστουγέννων.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες stollen με αυτό της Δρέσδης να θεωρείται η καλύτερη εκδοχή. Κάθε χρόνο στη Δρέσδη διοργανώνεται ένα φεστιβάλ κατά το οποίο παρασκευάζουν και περιφέρουν στην πόλη ένα τεράστιο τέτοιο ψωμί που μοιράζεται στους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.