Starfruit ή καραμπόλα (carambola)

Starfruit ή καραμπόλα (carambola)

Το starfruit ή καραμπόλα (carambola) όπως αλλιώς λέγεται είναι ένα ζουμερό εξωτικό φρούτο με γλυκιά και λίγο όξινη γεύση. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό με πέντε σχηματιζόμενες γωνίες. Η φλούδα του έχει χρώμα πράσινο όταν είναι άγουρο και κίτρινο-πορτοκαλί όταν είναι ώριμο. Καθώς το κόβουμε παίρνει τη μορφή του αστεριού όπως και το όνομα του, ‘’φρούτο αστέρι’’.

Όπως και το salak fruit έτσι και η καραμπόλα, πρωτοεμφανίστηκε στα κράτη γύρω από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Πλέον καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές όπως η Κόστα Ρίκα, το Περού, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Βενεζουέλα και η Αφρική.

Το starfruit ή καραμπόλα (carambola) είναι βρώσιμο όλο, ακόμα και η φλούδα του. Η σάρκα του είναι τραγανή. Είναι ένα εξαιρετικά χυμώδες φρούτο το οποίο τρώγεται είτε ωμό ή σε σαλάτες και σε κοκτέιλ. Χρησιμοποιείται σε γλυκά με σκοπό να τα στολίσει αλλά και σε πλατό τυριών και αλλαντικών για τον ίδιο λόγο.

Πως καθαρίζεται το starfruit ή καραμπόλα (carambola)

Αφότου το πλύνουμε σε νερό, αφαιρούμε προσεκτικά το εξωτερικό άκρο των πέντε κορυφών. Έπειτα κόβουμε τα δύο άκρα του με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια με το μαχαίρι μας κόβουμε κάθετα σε φέτες είτε λεπτές είτε χοντρές ανάλογα τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Με τη μύτη του μαχαιριού, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και το starfruit είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να τους κάνουμε, παίρνουμε και τις αντίστοιχες καραμπόλες. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να διακοσμήσουμε ένα πλατό τυριών ή μία τούρτα, θα πάρουμε άγουρες καραμπόλες ώστε να μην έχουν πολλούς χυμούς. Αν τις χρησιμοποιήσουμε σε τούρτα καλό είναι να τις ζελάρουμε ώστε να κρατήσουν τη γυαλάδα τους. Αν πάλι θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες ή σε κοκτέιλ τότε θα πάρουμε ώριμες.

Συντήρηση

Το starfruit το φυλάμε σε δροσερό μέρος μακριά από το φως του ήλιου. Ώριμα διατηρούνται στο ψυγείο ένω άγουρα τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να πάρουν το κίτρινο χρώμα τους.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί