Παρόλο που έχουμε μιλήσει για τα είδη των noodles και το πως μαγειρεύονται, σήμερα θα εστιάσουμε σε ένα από αυτά. Ονομάζονται soba noodles και είναι από τα διασημότερα αλλά και από τα παλαιότερα καθώς η ιστορία τους ξεκινά στα μέσα του 5ο αιώνα.
Soba στα ιαπωνικά σημαίνει φαγόπυρος. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα ζυμαρικό που φτιάχνεται από αλεύρι φαγόπυρου.
Τα συναντάμε και ως sobakiri
Ανάλογα με την ποσότητα φαγόπυρου, τα soba noodles χωρίζονται σε διάφορους τύπους.
Αρχικά έχουμε αυτά που παρασκευάζονται από 100% άλευρο φαγόπυρου τα οποία ονομάζονται juuwari και αυτά που περιέχουν και αλεύρι φαγόπυρου αλλά και αλεύρι σίτου. Τα οποία ονομάζονται nihachi και η ποσότητα σταρένιου αλευριού είναι 20%.
Παρόλο που υπήρχαν από παλιά, η περίοδος όπου άρχισαν να διαδίδονται έγινε αρκετά χρόνια αργότερα. Ήταν η περίοδος του Έντο και της δυναστείας του Τοκουγκάβα όπου κυβέρνησε την Ιαπωνία από το 1603 έως το 1868. Το Έντο είναι το προηγούμενο όνομα του Τόκιο. Οι ντόπιοι κάτοικοι του Έντο αγάπησαν τα soba noodles.
Λέγεται πως ένας από τους λόγους όπου τα soba noodles έγιναν διάσημα στο Έντο είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μέταλλα τα οποία ενδυνάμωναν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκείνη την εποχή η ενδημική πολυνευρίτιδα ταλαιπωρούσε τον πληθυσμό, τα soba noodles συντελούσαν στην πρόληψη της.
Λόγω του φαγόπυρου ο οποίος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, μέταλλα και φολικό οξύ αυτά τα noodles κυριαρχούν σε πολλά μαγαζιά ανά τον κόσμο, τα οποία ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή.
Έχουν μία ιδιαίτερη υφή και γεύση. Συνήθως τα συναντάμε σε κρύα μορφή είτε σε κάποιο κρύο πιάτο είτε σε σαλάτες.
Comments are closed.