smorrebrod

Smorrebrod

Το smorrebrod είναι το βασικό στοιχείο διατροφής των Δανών και όχι μόνο καθώς όλη η Σκανδιναβία λατρεύει αυτό το φαγητό.

Τι ακριβώς είναι το smorrebrod;

Ως ανοιχτό σάντουιτς μας συστήνεται. Για τους Σκανδιναβούς όμως ένα είναι το όνομα, smorrebrod που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘’βουτυρωμένο ψωμί’’.

Ένα βουτυρωμένο ψωμί σίκαλης είναι η βάση του. Πάνω στο ψωμί τακτοποιούνται επιμελώς τα υλικά από τα οποία αποτελείται (σολομός, ρέγγα, γαρίδες, μοσχάρι, αυγό, κ.α.)

Πότε εφευρέθηκε;

Μία θεωρία λέει πως εφευρέθηκε τον 19° αιώνα από Σκανδιναβούς εργάτες. Στο διάλλειμά τους από την σκληρή δουλειά στα χωράφια, έφτιαχναν μία ποικιλία από σάντουιτς με υλικά που είχαν περισσέψει στο σπίτι τους από την προηγούμενη μέρα.

Μία άλλη θεωρία μας πηγαίνει πίσω στο 1800 όπου οι άνθρωποι αντί να χρησιμοποιούν απλά τις φέτες ψωμιού, ξεκίνησαν να τις διακοσμούν. Σιγά – σιγά αυτό έγινε μόδα, ο κόσμος μαζευόταν για να δει και να γευτεί αυτές τις όμορφες δημιουργίες.

Το smorrebrod θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Δανίας!!

Μία ιδιαιτερότητα που έχει αυτό το σάντουιτς είναι ότι δεν τρώγεται με τα χέρια. Πάντα σερβίρεται και καταναλώνεται με μαχαίρι και πιρούνι.

Προσπαθώντας να τα κατηγοριοποιήσουν τα χωρίζουν σε τρεις κατηγορίες:

  • Party smorrebrod
  • Homely smorrebrod
  • Μεσημεριανό smorrebrod

Το party smorrebrod, το συναντάμε σε πάρτι όπου οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές καθώς ξεπερνούν τις 160.

Το homely είναι το σπιτικό και το βλέπουμε να σερβίρεται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Το μεσημεριανό χαρακτηρίζεται από την απλότητα του στα γαρνιρίσματα. Η βάση είναι πάλι το ψωμί σίκαλης. Η διαφορά από τα προηγούμενα είναι ότι αυτό το τρώνε με το χέρι και το ονομάζουν handmadder δηλαδή φαγητό με τα χέρια. Τέλος αν καλύψουν το σάντουιτς με ένα επιπλέον ψωμί τότε το ονομάζουν klapsammen madder.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί