Αν υπάρχει ένα ψωμί που χαρακτηρίζει τη γεωργιανή κουζίνα, αυτό είναι το Shotis puri. Ένα μακρόστενο ψωμί σε σχήμα που θυμίζει βάρκα, με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα. Δεν είναι απλώς συνοδευτικό στο τραπέζι, είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της παράδοσης στη Γεωργία.
Πώς ψήνεται;
Το μυστικό του Shotis puri βρίσκεται στον παραδοσιακό φούρνο, τον λεγόμενο tone. Πρόκειται για έναν πήλινο, κυλινδρικό φούρνο, παρόμοιο με τον ινδικό ταντούρ. Η ζύμη τοποθετείται με δεξιοτεχνία στα καυτά τοιχώματα, όπου ψήνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι αποκτάται η χαρακτηριστική υφή η οποία είναι τραγανή εξωτερικά, αφράτη στο εσωτερικό, με μικρές φυσαλίδες στην κόρα.
Γιατί το Shotis puri έχει σχήμα βάρκας;
Το επίμηκες σχήμα δεν είναι τυχαίο. Βοηθάει ώστε το ψωμί να κολλά σωστά στα τοιχώματα του φούρνου, ενώ παράλληλα το κάνει ιδανικό για σπάσιμο και μοίρασμα στο τραπέζι. Στη Γεωργία, το ψωμί δεν κόβεται με μαχαίρι αλλά μοιράζεται με τα χέρια, ως ένδειξη φιλοξενίας και συντροφικότητας.
Ρόλος στην καθημερινή ζωή
Το Shotis puri είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γεωργιανού τραπεζιού. Συνοδεύει κυρίως φαγητά με σάλτσες, τυριά, αλλά και τοπικά κρασιά. Πέρα από τη γεύση του, συμβολίζει τη ζεστασιά του σπιτιού και την παράδοση της κοινής απόλαυσης του φαγητού.
Ένα ψωμί με ιστορία
Η τέχνη του Shotis puri έχει περάσει από γενιά σε γενιά και παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Οι φούρνοι tone συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε πόλεις και χωριά, διατηρώντας ζωντανή μια πρακτική που μετρά αιώνες.
Comments are closed.