Η Sfiha είναι ένα αραβικό πιάτο που μοιάζει με πίτσα, γνωστή και ως Arabic Pizza. Τα κύρια συστατικά της συνήθως είναι: αρνίσιος κιμάς, κρεμμύδια, ντομάτες, ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Θα μπορούσαμε να την πούμε και ανοιχτή κρεατόπιτα.
Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Προέρχεται από την Αραβική χερσόνησο και το Levant. Αρχικά εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα στον Ανατολικό Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Λέγεται, πως μία οικογένεια από το Ιράκ ονόματι ”Haidar” είναι αυτή που εφηύρε τη συνταγή.
Η Sfiha είναι επίσης δημοφιλής στη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου μεταφέρθηκε από Λεβαντίνους μετανάστες. Θα το βρείτε επίσης στη Συρία, στο Ιράκ και στην Ιορδανία.

Αρχικά, η Sfiha έμοιαζε πολύ με ντολμά ο οποίος περιείχε αλεσμένο αρνί και καρυκεύματα, τυλιγμένα σε αλατισμένα αμπελόφυλλα. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε μέχρι που πήρε τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Μία ανοιχτή πίτα με κιμά, άλλες φορές στρογγυλή και άλλες τριγωνική με αναδιπλωμένες τις άκρες.
Σε ορισμένες χώρες της ανατολής η sfiha είναι γνωστή και ως λεχματζούν (lahmajun).
H Sfiha σερβίρεται συνήθως ως ζεστό ορεκτικό συνοδευόμενη από σάλτσα ταχίνι ή γιαούρτι. Οι γαρνιτούρες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το ρόδι, ο φρέσκος κόλιανδρος και τα ψιλοκομμένα αγγούρια.
Πλέον Sfiha φτιάχνουμε με πληθώρα υλικών όπως λαχανικά, μπέικον, τυρί, σουτζούκι, σοκολάτα κ.α.
Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ
Comments are closed.