Η sauce Forestière είναι μια κλασική γαλλική σάλτσα που μεταφράζεται σε “σάλτσα δάσους”. Συνδέεται βαθιά με ρουστίκ, γήινες γεύσεις εμπνευσμένες από το δάσος, ιδιαίτερα με άγρια μανιτάρια.
Το καθοριστικό χαρακτηριστικό της σάλτσας Forestière είναι η χρήση μανιταριών, τυπικά άγριων ποικιλιών όπως porcini, shiitake ή morchella, τα οποία παρέχουν μια γήινη και πλούσια σε umami γεύση.
Εκτός από μανιτάρια η συνταγή περιλαμβάνει ασκαλώνια και σκόρδο σοταρισμένα σε βούτυρο. Μια βάση από ζωμό (μοσχάρι, κοτόπουλο ή λαχανικό) και μπόλικη κρέμα είναι υλικά που δημιουργούν μία πλούσια σε υφή σάλτσα. Το λευκό κρασί ή το κονιάκ χρησιμοποιούνται συχνά για το ντεγκλασάρισμα προσθέτοντας παράλληλα μία οξύτητα και ταυτόχρονα γλυκύτητα στη σάλτσα.
Το προφίλ της σάλτσας είναι πλούσιο και κρεμώδες με έντονη γήινη γεύση την οποία και παίρνει από τα μανιτάρια. Βότανα όπως το θυμάρι και ο μαϊντανός προσθέτουν ένα αρωματικό βάθος στη σάλτσα.
Η sauce Forestière σερβίρεται παραδοσιακά σε πιάτα με πουλερικά, κυνήγι ή βοδινό. Ταιριάζει υπέροχα όμως και με σολομό. Σοτάρετε τον σολομό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ψήστε τον στη σχάρα και στη συνέχεια προσθέστε από πάνω τη σάλτσα. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συνοδευτικό για ζυμαρικά, πατάτες, ρύζια ή ακόμα και χορτοφαγικά πιάτα με λαχανικά ή τόφου.
Αν και είναι μια κλασική γαλλική σάλτσα, έχει εμπνεύσει παραλλαγές στη σύγχρονη κουζίνα, συχνά προσαρμοσμένες στο πιάτο που σερβίρεται.
Comments are closed.