Sashimi

Sashimi

Το Sashimi είναι ιαπωνικό φαγητό το οποίο φτιάχνεται συνήθως από ψάρια, θαλασσινά και κάποιες φορές και κρέας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι η πρώτη ύλη είναι ωμή.

Το Sashimi συγχέεται συχνά με το σούσι παρόλο που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το σούσι συνδυάζεται πάντα με ρύζι ενώ το sashimi είναι πάντα σκέτο. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που λένε πως αν δεν υπάρχει ρύζι δεν είναι σούσι. Το ρύζι εμποτισμένο με ξύδι είναι βασικό συστατικό του σούσι.

Πάμε τώρα στο sashimi! Το sashimi όπως είπαμε αποτελείται από ωμή πρώτη ύλη. Ωμά και φρέσκα θαλασσινά όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος αλλά και οι γαρίδες είναι τα συνηθέστερα υλικά σε ένα sashimi. Στην Ιαπωνία εκτός από ψάρια και θαλασσινά το παρασκευάζουν και με ωμά κρέατα κομμένα σε λεπτές φέτες (μοσχάρι, άλογο, ελάφι).

Το sashimi το τεμαχίζουμε σε διάφορα σχήματα. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι ένα κοφτερό μαχαίρι καθώς οι δυνατότητες κοπής του μαχαιριού και οι ικανότητες του chef δημιουργούν λεία, ομοιόμορφα και οπτικά ελκυστικά σχήματα. Το κόψιμό του μπορεί να γίνει σε λεπτές φέτες, σε ορθογώνια, σε κύβους ή σε διαγώνιες φέτες.

Παρόλο που τα περισσότερα sashimi σερβίρονται ωμά υπάρχουν ορισμένα είδη που μαγειρεύονται για λίγο. Τα συναντάμε είτε βρασμένα είτε κοκκινιστά και αυτό γίνεται για δύο λόγους, ο πρώτος είναι η γεύση και η υφή και ο δεύτερος είναι για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης.

Το sashimi έχει μέγεθος μπουκιάς. Το σερβίρουμε ως σνακ ή ως μέρος ενός ελαφρού γεύματος ή ως ορεκτικό στην αρχή ενός γεύματος πολλαπλών πιάτων.

Συνδυάζεται υπέροχα με μπύρα ή σάκε!!

Πως να φάμε ένα sashimi

Το σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε πιάτο. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε πάνω σε ένα στρώμα από φύλλα shiso. Ταιριάζει με ραπανάκι daikon και καρυκεύεται με συστατικά όπως σάλτσα σόγιας, τζίντζερ, wasabi και εσπεριδοειδή. Συνήθως συνοδεύεται από μια σάλτσα σόγιας ή ponzu, που είναι μια σάλτσα σόγιας με γεύση εσπεριδοειδών. Για να φάμε ένα shasimi παίρνουμε ένα κομμάτι με τα ξυλάκια και το βουτάμε στο ντιπ με τη σάλτσα. Συνήθως το τρώμε με μία μπουκιά.

Τύποι Sashimi

Maguro (Tuna): Φτιαγμένο από ερυθρό τόνο, αυτό το ψάρι χωρίζεται σε ποιότητες με βάση την περιεκτικότητα σε λίπος. Το Akami προέρχεται από την κορυφή του ψαριού κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και είναι ο πιο τυπικός τύπος shasimi τόνου. Το Toro προέρχεται από την κοιλιά του ψαριού και είναι το πιο παχύ μέρος το οποίο έχει μία εκπληκτικά λεία υφή.

Δείτε εδώ πληροφορίες για τον τόνο και τα είδη του.

Σέκερ (Σολομός): Ο σολομός είναι από τα πιο δημοφιλή shasimi και όπως και ο τόνος, το κρέας από την κοιλιά του είναι πιο λιπαρό και πιο χυμώδες. Η κατανάλωση ωμού σολομού όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία καθώς ενδέχεται να μεταφέρει ένα παράσιτο, γνωστό και ως ιαπωνικό σκουλήκι. Η λύση που συστήνεται από τους ειδικούς είναι το μαγείρεμα του μέχρι τους 62°C και για τους λάτρεις των ωμού σολομού προτείνεται η χρήση σολομού εκτροφής, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από παράσιτα, είτε άγριο αλιευμένο σολομό τον οποίο τον έχουμε πρώτα καταψύξει στους -20°C.

Tai (Red snapper): Από το κόκκινο λυθρίνι παρασκευάζουμε το tai sashimi το οποίο είναι σφιχτό και αλμυρό, με ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Hamachi (Yellowtail): Είναι ένα ακόμα από τα δημοφιλή ψάρια που χρησιμοποιείται για shasimi. Έχει πλούσια και βουτυρώδη γεύση. Η κοιλιά χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή σασίμι και το πάνω μέρος του φιλέτου χρησιμοποιείται για το σούσι nigiri.

Hirame (Flounder): Είναι ένα λευκό σφιχτό ψάρι με ήπιο άρωμα. Είναι πιο επιθυμητό όταν αλιεύεται το χειμώνα, γιατί τότε έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Saba (Σκουμπρί): Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό, με έντονη γεύση ψάρι. Στα ιαπωνικά εστιατόρια σερβίρεται συχνά με μία μικρή ποσότητα τριμμένου τζίντζερ. Είναι αγαπημένο ψάρι, ειδικά όταν είναι εξαιρετικά φρέσκο. Συχνά προστίθεται ξύδι ως μαρινάρισμα και αλάτι πριν το σερβίρισμα.

Katsuo (Παλαμίδα): Η περιεκτικότητα σε λίπος αυτού του ψαριού με κόκκινη σάρκα μπορεί να ποικίλλει και οι έντονες γεύσεις του το επιτρέπουν να σερβίρεται με πράσινα κρεμμύδια, τζίντζερ, τριμμένο σκόρδο και wasabi.

Ika (Καλαμάρι): Στην Ιαπωνία θεωρείται ένα υγιεινό είδος shasimi καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες και περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Η υφή του είναι αρκετά λαστιχωτή. Παρόμοια υφή έχει και το tako (χταπόδι) το οποίο είναι άλλο ένα είδος shasimi.

Hotate (χτένι): Έχει μία ελαφριά, απαλή γεύση με τρυφερή υφή. Το κρέας του είναι λευκό και πιο παχύρευστο σε σχέση με άλλα όστρακα.

Uni (αχινός): Έχει ένα ζωηρό πορτοκαλί χρώμα με μία εξαιρετικά πλούσια και κρεμώδη γεύση.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.