Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το Salak fruit ή αλλιώς snake fruit (φρούτο φιδιού). Το salak είναι ένα φρούτο με πατρίδα την Ινδονησία. Το χαρακτηριστικό όνομα ‘’snake fruit’’ το παίρνει λόγω των καφέ-κόκκινων φολίδων που έχει στο φλοιό του και μοιάζουν με δέρμα φιδιού. Το σχήμα του έχει το μέγεθος ενός ώριμου σύκου. Είναι ένα φρούτο βρώσιμο καθώς πιέζοντάς το ξεφλουδίζεται το δέρμα και εμφανίζεται ο καρπός. Καθώς εμφανίζεται ο καρπός, παρατηρούμε ότι αποτελείται από τρεις λοβούς οι οποίοι έχουν μέγεθος όσο και οι σκελίδες ενός μεγάλου σκόρδου. Εσωτερικά βρίσκεται το κουκούτσι.
Ο καρπός Salak fruit είναι εξαιρετικά χυμώδες. Η γεύση του είναι ασυνήθιστη, είναι γλυκιά αλλά και όξινη. Εμφανίζει στη γλώσσα μία αίσθηση μουδιάσματος όπως αντίστοιχα και ο λωτός.
Υπάρχουν στο εμπόριο τουλάχιστον 30 ποικιλίες από τις οποίες δύο είναι οι πιο δημοφιλής. Αυτές οι δύο είναι το salak pondoh από την επαρχία Γιογκιακάρτα και το salak Bali από το νησί Μπαλί.
Η Γιογκιακάρτα βρίσκεται στο νησί της Ιάβας. Το salak pondoh που παράγεται εκεί έχει σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες, μεγαλύτερη ένταση αρώματος και εμφανή γλυκιά γεύση προτού φτάσει στην ωριμότητα του.
Το salak Bali το βρίσκουμε στο νησί του Μπαλί. Είναι ένας καρπός με αμυλώδη αίσθηση στο στόμα. Αφήνει στο στόμα τη γλυκάδα και τη στιφάδα του ανανά ενώ τονίζεται η οξύτητα του λεμονιού.
Η gula Pasir είναι η πιο ακριβή ποικιλία του salak Bali. Το μέγεθος του είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα της ποικιλίας και έχει τη πιο γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιείται επίσης για ζύμωση ώστε να παραχθεί το κρασί Salak με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13,5%.
Μαγειρική αξιοποίηση
Το Salak fruit ή αλλιώς snake fruit μπορεί να καταναλωθεί σε ωμή μορφή ως φρούτο αφού πρώτα καθαριστεί καλά. Επίσης συνδυάζεται πολύ ωραία με άλλα φρούτα όπως η παπάγια και το Arenga pinnata palm fruit jelly. Ταιριάζει πολύ με ξηρούς καρπούς και με καυτερές πιπεριές.
Comments are closed.