Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί είναι η πρότασή μας για σήμερα!! Οι λαχανοντολμάδες είναι παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής (και ευρύτερης βαλκανικής/ανατολικής) κουζίνας, όπου φύλλα λάχανου τυλίγουν γέμιση από κιμά και ρύζι. Η παραλλαγή “κοκκινιστοί” σημαίνει ότι το φαγητό μαγειρεύεται σε σάλτσα ντομάτας, αντί για την κλασική λευκή σάλτσα με αυγολέμονο.

Τα χαρακτηριστικά των κοκκινιστών λαχανοντολμάδων είναι η γεύση τους, οι οποία είναι γήινη και ελαφρώς γλυκιά λόγω της ντομάτας. Οι ντολμάδες αποκτούν μια πιο “μαγειρεμένη” αίσθηση σε σχέση με τη δροσερή οξύτητα του αυγολέμονου. Η αίσθηση του φαγητού θυμίζει περισσότερο «κατσαρόλας» πιάτο και μας προτρέπει σε ένα χειμωνιάτικο πιάτο. Η σάλτσα ντομάτας δένει όμορφα με τα φύλλα λάχανου και απορροφάται μερικώς από το ρύζι.

Δείτε εδώ τη συνταγή για να φτιάξετε λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα!!

Οι κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες συναντώνται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε μικρασιατικές οικογενειακές παραδόσεις, όπου η σάλτσα ντομάτας είχε ισχυρή παρουσία.

Πιθανώς πρόκειται για επηρεασμό από τη βαλκανική και οθωμανική κουζίνα, όπου η ντομάτα χρησιμοποιούνταν ευρέως σε γεμιστά και ντολμάδες.

Παραδοσιακά, αποτελούν χειμωνιάτικο φαγητό, αφού το λάχανο είναι πιο τρυφερό και εύκολο στο τύλιγμα την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου.

Σερβίρονται είτε ως κυρίως πιάτο, είτε σε γιορτινά τραπέζια, ιδίως σε Χριστουγεννιάτικες παραλλαγές, ειδικά σε χωριά της Μακεδονίας ή της Θράκης.

Related Recipes