Ο καγιανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Πελοπόννησο, και πρόκειται ουσιαστικά για χτυπημένα αυγά σε μορφή ομελέτας και ανακατεμένα με σάλτσα ντομάτας ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα.
Το όνομα καγιανάς πιθανότατα προέρχεται από την τουρκική λέξη kaygana (καγιανά), που σημαίνει “τηγανητό αυγό” ή “ομελέτα”. Αυτό δείχνει πιθανές οθωμανικές επιρροές στο πιάτο. Αντίστοιχα πιάτα με αυγά και ντομάτα υπάρχουν και στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία.
Ο καγιανάς ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο φαγητό στα χωριά τον 19ο και αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι άνθρωποι μαγείρευαν με υλικά που είχαν εύκολα. Τέτοια υλικά ήταν οι ντομάτες, τα αυγά και το ελαιόλαδο. Ως μία πιο πλούσια εκδοχή του καγιανά ήταν η προσθήκη λουκάνικου ή παστού χοιρινού.
Ο καγιανάς συχνά σερβιριζόταν σε αγρότες για πρωινό ή μεσημεριανό, λόγω της θρεπτικής του αξίας αλλά και επειδή ήταν εύκολο και γρήγορο φαγητό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που με ένα απλό μαγκάλι το μαγειρεύανε στο χωράφι ή στην ύπαιθρο!!
Λόγω της ύπαρξης της ντομάτας στη συνταγή, ο καγιανάς χαρακτηρίζεται καλοκαιρινό φαγητό, το οποίο έφτιαχναν οι γυναίκες που έμεναν πίσω στο χωριό όταν οι άντρες πήγαιναν για δουλειές μακριά.
Εκτός από τα λουκάνικα ή το παστό χοιρινό μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριές και φέτα.
Comments are closed.