pot au feu

Pot au feu (η Γαλλική κρεατόσουπα)

To Pot-au-feu είναι ένα γαλλικό πιάτο με βάση το μοσχαρίσιο κρέας. Κατά τους Γάλλους chefs, θεωρείτε “η πεμπτουσία της γαλλικής οικογενειακής κουζίνας” και είναι ίσως το πιο διάσημο πιάτο στη Γαλλία και φυσικά θεωρείται εθνικό πιάτο.

Είναι ένα τυπικό πιάτο που σερβίρεται τα Χριστούγεννα.

Τα κύρια συστατικά της σούπας αυτής είναι το βόειο κρέας, τα καρότα, τα γογγύλια, τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Τα μέρη του κρέατος και τα λαχανικά ποικίλλουν, αλλά ένα τυπικό pot-au-feu περιέχει:

  • κομμάτια βόειου κρέατος που απαιτούν μαγείρεμα για μεγάλες περιόδους (όπως η ουρά).
  • ριζώδη λαχανικά όπως καρότα, γογγύλια, παστινάκη, σέλερι, κρεμμύδια και πράσα.
  • μπαχαρικά όπως αλάτι, μαύρο πιπέρι και γαρίφαλο.

Το μαγείρεμα του κρέατος πρέπει να είναι σιγανό ώστε να έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της ζελατίνης στο ζωμό. Εάν το αφήσετε να κρυώσει, ο ζωμός μπορεί να μετατραπεί σε ζελέ. Οι παραδοσιακοί μάγειρες, για να δώσουν στο ζωμό μια ελαφρώς καπνιστή γεύση και το τυπικό καφέ χρώμα του, έκοβαν τα κρεμμύδια στη μέση και τα “έκαιγαν” στο πλατό μέχρι να μαυρίσουν. Τα γαρίφαλα από την άλλη καρφώνονταν στα κρεμμύδια έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα πριν το σερβίρισμα. Αυτό είναι το κρεμμύδι πικέ.

Παραδοσιακά, ο ζωμός σερβίρεται πρώτα με λίγο μοσχοκάρυδο και ο μυελός (εάν χρησιμοποιηθεί κόκαλο με μεδούλι) απλώνεται σε φρυγανισμένο ψωμί. Στη συνέχεια, το κρέας και τα λαχανικά σερβίρονται με χοντρό αλάτι και μουστάρδα Ντιζόν, σάλτσα χρένου, και μερικές φορές επίσης με αγγουράκια τουρσί σε ξύδι.

Ο ζωμός Pot-au-feu μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σούπα (συχνά εμπλουτισμένος με ρύζι, ζυμαρικά ή φρυγανισμένο ψωμί), ως βάση για σάλτσες ή για μαγείρεμα λαχανικών ή ζυμαρικών.

Περισσότερα στοιχεία για την παραδοσιακή αυτή σούπα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Related Recipes