Στην θέση του γαύρου , ασφαλώς , μπορείτε να τοποθετήσετε οποιοδήποτε άλλο μαριναρισμένο ψαράκι θέλετε όπως μπαρμπούνια, σαρδέλες, λαυράκι κα

Nigiri με μαριναρισμένο γαύρο

Nigiri με μαριναρισμένο γαύρο; Why not!!

Σε μία εποχή που μεσουρανεί η έννοια της fusion κουζίνας, εμείς εδώ στο cookfood δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι…..είτε συμφωνούμε με αυτή την τάση είτε όχι. Θα πάρουμε λοιπόν τον αγαπημένο ελληνικό μαριναρισμένο γαύρο και θα τον τοποθετήσουμε πάνω σε μια πατικωμένη μπαλίτσα ρυζιού. Θα το συνοδεύσουμε και με μία μους από ταραμα και voila!

Στην συνταγή αυτή, η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε 3 σημεία : στο να είναι ο γαύρος φρεσκότατος, στο να χρησιμοποιήσουμε Ιαπωνικό ειδικό ρύζι γιά sushi (το βρίσκουμε σε όλα τα markets με είδη delicatessen) και στο να έχουμε υπομονή. Από εκεί και έπειτα και τη μαρινάδα του γαύρου μπορούμε να πειράξουμε και το γευστικο mix του ρυζιού να εμπλουτίσουμε.

Όσον αφορά το καθάρισμα του γαύρου και το φιλετάρισμά του, οι οδηγίες είναι απλές.

Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι κάνουμε κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού μία τομή. Αφαιρούμε τα εντόσθια και κόβουμε το κεφάλι. Χαράσσουμε με το μαχαίρι παράλληλα με το κόκαλο. Ανοίγουμε τον γαύρο, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο κόβοντας την άκρη του με το μαχαίρι προσέχοντας να μην κόψουμε την ουρά (για το τελευταίο σκέλος θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα ψαλιδάκι). Αυτή θα την χρειαστούμε ωστε να συγκρατήσει τα φιλέτα μας. Πλένουμε τον γαύρο πολυ καλά με τρεχούμενο κρύο νερό. Τον στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτι και ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφετε παρακάτω.

Το ρύζι, από την άλλη, θα ήταν καλό να το αρωματίσουμε με 1 κουταλιά της σούπας mirin. Eάν αυτό δεν υπάρχει τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό μηλόξιδο.

Σαν γενική πληροφορία

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τον όρο sushi, δεν εννοούμε το ρύζι με μόνο ωμό ψάρι! Σούσι κυριολεκτικά σημαίνει «με ξινή γεύση», αντικατοπτρίζοντας τις απαρχές του στα ζυμωμένα θαλασσινά. Το παραδοσιακό nare sushi παρασκευάζεται με μια αρκετά παρόμοια τεχνική, κατά την οποία το ψάρι τοποθετείται μέσα σε ξινισμένο ρύζι για να ζυμωθεί (δες εδώ). Άρα και την συγκεκριμένη συνταγή θα την υπάγουμε στα nare sushi.

Στη θέση του γαύρου, ασφαλώς, μπορείτε να τοποθετήσετε οποιοδήποτε άλλο μαριναρισμένο ψαράκι θέλετε όπως μπαρμπούνια, σαρδέλες, λαυράκι κα.

ΥΓ, στο πιάτο θα δείτε και κάποια dots διάφανα. Αυτά είναι τζελ από ρακόμελο. Για αυτά, καθώς και για άλλα είδη τζελ, θα σας μιλήσουμε σε άλλη ενότητα.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε Nigiri με μαριναρισμένο γαύρο!

 

 

 

 

Σχετικές Συνταγές