Giardiniera

Giardiniera

Για τους Ιταλούς, το giardiniera είναι ένας τρόπος να πούμε τα λαχανικά, τουρσί. Είναι μία Ιταλική συνταγή με φρέσκα λαχανικά από τον κήπο. Εξ’ ου και το όνομα, το οποίο σημαίνει ”κηπουρός” ή ”από τον κήπο”. Επίσης αναφέρεται και  ως sottaceti το οποίο σημαίνει ”κάτω από το ξύδι”, το γνωστό σε όλους μας τουρσί.

Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα. Συνοδεύει τυριά, αλλαντικά, τρώγεται με σαλάτες ενώ μπαίνει ακόμα και σε σάντουιτς.

Επίσης υπάρχει και μια ιταλικό-αμερικανική έκδοση του giardiniera το οποίο ονομάζεται ως «στιλ Σικάγο».

Άλλωστε πολλές είναι οι χώρες που παραδοσιακά έφτιαχναν τουρσί με σκοπό να συντηρηθούν τα υλικά όπως για παράδειγμα η Νότια Κορέα με το Κίμτσι.

Το ιταλικό giardiniera περιλαμβάνει κουνουπίδι, πιπεριές, καρότα, σέλινο και μερικές φορές αγγούρια. Τα λαχανικά μαρινάρονται σε ελαιόλαδο, ξύδι κόκκινου ή λευκού κρασιού, βότανα και μπαχαρικά. Το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ είναι αλάτι κόσερ ή ανθό αλατιού.

Το «στιλ Σικάγο» είναι παρόμοιο, με τη διαφορά ότι οι καυτές πιπεριές προστίθενται συνήθως στο μείγμα και η μαρινάδα περιέχει λίγο ή καθόλου ξύδι. Αντ’ αυτού, είναι ένας απλός συνδυασμός ελαίου, βοτάνων και μπαχαρικών.

Giardiniera

Giardiniera, Chicago-style

Το «στιλ Σικάγο» ταιριάζει απόλυτα σε hotdog αφού πρώτα το πολτοποιήσουμε και το κάνουμε spread.

Σχετικές Συνταγές