Churros (Τσούρος)

Churros (Τσούρος)

Τα τσούρος (churros) είναι ένα είδος τηγανιτού γλυκίσματος, που έχει τις ρίζες του στην Ιβηρική Χερσόνησο, κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλή και στη Λατινική Αμερική.

Τα τσούρος ξεκίνησαν ως ένα ταπεινό, λαϊκό γλύκισμα, αλλά μέσα στα χρόνια απέκτησαν cult status σε πολλές χώρες.

Στην Ισπανία ξεκίνησαν ως πρωινό φαγητό για αγρότες και εργάτες. Έγιναν αγαπημένη λιχουδιά στις churrerías των πόλεων, όπου συχνά σερβίρονται με πυκνή, πηχτή σοκολάτα. Τα τρώνε ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά, μετά από ξενύχτι.

Στο Μεξικό πωλούνται παντού, σε δρόμους, σε καντίνες, σε παζάρια!! Σερβίρονται με μία γεμιστή εκδοχή η οποία περιλαμβάνει σοκολάτα. Θεωρούνται «γλυκό του λαού» και συνδέονται με παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακές εξόδους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έγιναν γνωστά μέσω των Λατινοαμερικανικών κοινοτήτων. Σερβίρονται με παγωτό, σαν sandwich, ακόμα και σε σχήμα donuts. Είναι δημοφιλή σε φεστιβάλ σε πάρκα ψυχαγωγίας και σε food trucks.

Η φήμη τους έχει φτάσει μέχρι και την Ιαπωνία αλλά και την Νότια Κορέα. Τα συναντάμε σε malls με ανατολίτικο χαρακτήρα.

Τα Churros (Τσούρος) στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα!! Είναι μία εύκολη συνταγή η οποία μπορεί να σερβιριστεί με διάφορες σάλτσες. Ταιριάζει υπέροχα με σοκολάτα και καραμέλα αλλά είναι πολύ νόστιμα και στην απλή τους έκδοση, πασπαλισμένα με ζάχαρη κρυσταλλική.

Related Recipes