Chilli con carne

Chilli con carne

Το Chilli con carne είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιο συγκεκριμένα από το Τέξας, τον 19ο αιώνα. Το όνομά του προέρχεται από την ισπανική γλώσσα, που σημαίνει «τσίλι με κρέας».

Το βασικό συστατικό του Chilli con carne είναι ο μοσχαρίσιος κιμάς, το τσίλι και τα μπαχαρικά. Οι πιο σύγχρονες εκδόσεις αυτού του πιάτου περιλαμβάνουν και ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και φασόλια. Το πιάτο θεωρείται βασικό στοιχείο της μεξικάνικης κουζίνας με την δημοτικότητά του να έχει εκτοξευτή παγκοσμίως.

Ποια είναι η ιστορία του;

Οι ρίζες του τσίλι con carne μπορούν να αναχθούν στην επιρροή των ισπανικών και μεξικανικών γαστρονομικών παραδόσεων στα νοτιοδυτικά της Αμερικής. Έγινε δημοφιλές μεταξύ των καουμπόηδων και των αποίκων λόγω της ευκολίας προετοιμασίας και της μεγάλης διάρκειας ζωής του. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, γυναίκες γνωστές ως “Chili Queens” πουλούσαν το πιάτο στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σε υπαίθριες αγορές, διαδίδοντάς το τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Το Chilli con carne το συναντάμε στην κλασική εκδοχή του όπου δεν υπάρχουν τα φασόλια, εστιάζοντας έτσι αποκλειστικά στο κρέας, στα μπαχαρικά και στο τσίλι. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω τυρί τριμμένο (κίτρινα τυριά) και στη συνέχεια να το γκρατινάρουμε στη σαλαμάνδρα. Τέλος ως μία πρόταση για χορτοφάγους θα μπορούσε να αντικατασταθεί ο μοσχαρίσιος κιμάς με κομμάτια τόφου.

Related Recipes