Castella (Καστέγια), ένα κέικ με μια ιστορία πολλών αιώνων. Το castella είναι ένα κέικ το οποίο το εισήγαγαν στην Ιαπωνία, Πορτογάλοι έμποροι τον 16° αιώνα. Το συγκεκριμένο κέικ μπορούσε να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν χρήσιμο για τους ναυτικούς που ταξίδευαν αρκετούς μήνες στη θάλασσα.
Με τα χρόνια η γεύση του castella προσαρμόστηκε στις προτιμήσεις των Ιαπώνων
Η ιδιαιτερότητα που έχει το συγκεκριμένο κέικ είναι η σπογγώδες υφή του. Αφότου ψηθεί παρατηρούμε μία ελαστικότητα στο κέικ. Καθώς το κόβουμε ακούμε έναν χαρακτηριστικό ήχο. Αυτός ο ήχος οφείλεται στην μαρέγκα που φτιάχνουμε κατά τη διάρκεια της παρασκευής του κέικ.
Πως ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο υπόλοιπο μείγμα;
Η μαρέγκα είναι ένα υλικό το οποίο χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Αρχικά μία μαρέγκα μπορούμε να τη φτιάξουμε είτε με ένα φουέ είτε με ένα μιξεράκι. Είναι έτοιμη όταν δούμε ότι έχει σφίξει. Η ενσωμάτωση στο υπόλοιπο μείγμα θέλει μεγάλη προσοχή καθώς αν δεν προσέξουμε, το γλυκό δεν θα φουσκώσει σωστά και δεν θα διατηρήσει τον όγκο του.
Η συγκεκριμένη συνταγή για το κέικ castella (καστέγια) φτάνει για να γεμίσει μία φόρμα του κέικ. Θα σας περισσέψει λίγο μείγμα το οποίο μπορείτε να το βάλετε σε μικρά μπολάκια του σουφλέ.
Ψήνουμε στο φούρνο σε μπαιν μαρί.
Comments are closed.