Cacio e pepe

Cacio e pepe

Cacio e pepe το απόλυτο πιάτο της Ρώμης!!

Όποιος ταξιδέψει στη Ρώμη δεν μπορεί να φύγει χωρίς να έχει γευτεί αυτό το φαγητό. Τα λιγοστά υλικά αυτού του πιάτου εναρμονίζονται απόλυτα μεταξύ τους δίνοντας έτσι ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Η ιστορία του Cacio e pepe

Το Cacio e pepe σημαίνει τυρί με πιπέρι. Είναι ένα πιάτο με ρωμαϊκή προέλευση. Αποτελείται από ζυμαρικά, τυρί Pecorino Romano, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το φαγητό αυτό ήταν το αγαπημένο των Ρωμαίων βοσκών. Τα υλικά μεταφέρονταν εύκολα χωρίς να χαλάνε. Τα ζυμαρικά έδιναν τους απαραίτητους υδατάνθρακες που χρειάζονταν οι βοσκοί για να κάνουν την εργασία τους ενώ το πιπέρι τους βοήθαγε προστατεύοντας τους από τις κρύες νύχτες.

Ξεκινώντας την ανάλυση της συνταγής παρατηρούμε ότι παρόλο που τα υλικά της συνταγής είναι λίγα το κάθε ένα κρύβει ένα μυστικό το οποίο αν δεν το γνωρίζουμε, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Αρχικά τα ζυμαρικά θα πρέπει να είναι μακριά και λεπτά. Η σάλτσα που θα δημιουργηθεί θα είναι πηχτή οπότε θα πρέπει να αποφύγουμε τα πλατιά ή τα κοντά ζυμαρικά.

Το άλλο βασικό στοιχείο είναι το τυρί. Τα δύο τυριά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το πεκορίνο και η παρμεζάνα. Με αυτά τα δύο τυριά προκύπτουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αν χρησιμοποιήσουμε πεκορίνο θα πρέπει να το τρίψουμε σε μορφή πούδρας. Σε αυτή τη μορφή και με την κατάλληλη επεξεργασία το τυρί θα μας δώσει μία πηχτή σάλτσα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η παλαίωση του πεκορίνο Ρομάνο. Το πεκορίνο θα πρέπει να είναι παλαιωμένο ιδανικά 8 μήνες. Αν είναι λιγότερο παλαιωμένο ενδέχεται η σάλτσα που θα προκύψει να έχει σβώλους. Η παρμεζάνα Reggiano έχει καλύτερες ιδιότητες τήξης. Δεν έχει όμως την οξύτητα που προσδίδει ένα τυρί πεκορίνο Ρομάνο.

Τέλος ένα cacio e pepe θα πρέπει να έχει μία γενναιόδωρη δόση από φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Κάποιοι chefs ”καίνε” πρώτα στο τηγάνι το σπασμένο πιπέρι για να του τονώσουν περισσότερο τη γεύση.

Σχετικές Συνταγές