Bucatini Amatriciana είναι η πρότασή μας για σήμερα, μία μακαρονάδα που κατατάσσεται στις καλύτερες της Ιταλίας!! Είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που προέρχεται από το Amatrice, μια μικρή πόλη στην περιοχή του Λάτσιο κοντά στα σύνορα με το Abruzzo.
Η πρώτη εκδοχή του πιάτου ήταν γνωστή ως “Gricia”. Η Gricia είναι μία απλή συνταγή που γίνεται χωρίς ντομάτες. Αποτελείται από guanciale, τυρί πεκορίνο και μαύρο πιπέρι αναμεμειγμένο με ζυμαρικά. Η Gricia ήταν ένα βασικό γεύμα για τους βοσκούς της περιοχής των 17° αιώνα.
Οι ντομάτες εισήχθησαν στην Ιταλία τον 16ο αιώνα από την Αμερική, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην ιταλική κουζίνα μόλις στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα.
Η προσθήκη ντομάτας στο Gricia γέννησε την Amatriciana!!
Συνοψίζοντας, έχουμε πέντε βασικά υλικά που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία της αματριτσιάνα, τα μπουκατίνι ή τα σπαγγέτι, το γκουαντσάλε, το πεκορίνο, την σάλτσα ντομάτας και το μπούκοβο.
Το καθένα από αυτά τα πέντε υλικά συντελεί σε ένα μοναδικό και άκρως γευστικό αποτέλεσμα.
Αναλύοντας λίγο τα υλικά της αματριτσιάνα, ξεκινώντας πρώτα από τα ζυμαρικά, παρατηρούμε ότι τα bucatini με την τρύπα στο κέντρο τους, αφήνουν τη σάλτσα να εισχωρήσει στο εσωτερικό τους δίνοντας έτσι μία πλούσια και γεμάτη γεύση. Η σάλτσα ντομάτας θα πρέπει να είναι ελαφρώς πικάντικη. Το γκουαντσάλε προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού. Το χαρακτηριστικό του, είναι το λίπος του το οποίο καθώς το σοτάρουμε, κρυσταλλώνει δίνοντας μία μοναδική νοστιμιά. Το πεκορίνο ισορροπεί την πικάντικη γεύση της σάλτσας με τον λιπώδη χαρακτήρα του γκουαντσάλε.
Τα Bucatini Amatriciana είναι ένα εμβληματικό πιάτο της Ιταλίας!!
Comments are closed.