Bistecca a la Fiorentina

Bistecca a la Fiorentina

Από τα πιο γνωστά πιάτα της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας είναι η Bistecca a la Fiorentina. Ένα πιάτο σύμβολο της Φλωρεντίας το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά από βόειο κρέας.

Η Bistecca a la Fiorentina στην ουσία είναι μπριζόλα πάχους 3 εκατοστών. Το κομμάτι που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το T-Bone ή το Porterhoause. Και τα δύο κομμάτια είναι παρόμοια καθώς περιέχουν και το κόντρα αλλά και το φιλέτο αλλά έχουν μία μικρή διαφορά. Το T-Bone περιέχει φιλέτο από το πίσω μέρος του, δηλαδή από την ουρά του φιλέτου. Αντίθετα στο Porterhoause η κοπή της μπριζόλας γίνεται από το εμπρόσθιο κομμάτι του φιλέτου.

Όποιο κομμάτι και να χρησιμοποιήσουμε θέλει μεγάλη προσοχή κατά το ψήσιμο ώστε να μην παραψηθεί. Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε δυνατή φωτιά με σκοπό να σχηματιστεί μία κρούστα και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν οι αντιδράσεις μαγιάρ (maillard).

Το σημαντικό για να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα είναι να πετύχουμε το σωστό ψήσιμο στο εσωτερικό της μπριζόλας το οποίο θα πρέπει να παραμείνει χυμώδες.

Μία Bistecca a la Fiorentina δεν σερβίρεται ποτέ καλοψημένη, ούτε καν μέτρια ψημένη. Το σωστό ψήσιμο της είναι το ”rare”.

Αν όλα τα παραπάνω τηρηθούν με συνέπεια τότε το μόνο που χρειάζεται η μπριζόλα είναι λίγες σταγόνες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι μετά το ψήσιμο.

Δοκιμάστε αυτήν την υπέροχη μπριζόλα συνοδεία με ένα ξηρό κόκκινο κρασί.

Σχετικές Συνταγές