Νιόκι Πιεμοντέζ (νιόκι πατάτα) (gnocchi piemontaise)

Νιόκι Πιεμοντέζ (νιόκι πατάτα) (gnocchi piemontaise)

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά νιόκι με το νιόκι Πιεμοντέζ να μας είναι το πιο γνώριμο. Τα άλλα δύο είναι το νιόκι παριζιέν και το νιόκι αλα Ρομαίν.

Τα νιόκι Πιεμοντέζ τα συναντάμε κυρίως στη βόρεια Ιταλία αν και πλέον έχουν κατακτήσει όλη την Ιταλία και όχι μόνο.

Η ιδιαιτερότητα τους είναι πως συνδυάζεται το αλεύρι με την πατάτα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το πως θα χειριστούμε τη πατάτα με σκοπό να αφομοιωθεί στη ζύμη. Έχουμε λοιπόν δύο τρόπους για τη πατάτα. Μπορούμε είτε να τη βράσουμε είτε να την ψήσουμε στο φούρνο. Αν επιλέξουμε να τη βράσουμε θα πρέπει αφότου βράση να τη βάλουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ώστε να στεγνώσει. Αφότου ψηθεί η πατάτα την πολτοποιούμε και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει. Καλό είναι να την αφήσετε μία μέρα μέσα στο ψυγείο. Μετά ακολουθούμε τη διαδικασία της συνταγής ώστε να φτιάξουμε τη ζύμη.

Σκοπός μας είναι η ζύμη να έχει μία ελαφριά και ελαστική υφή.

Νιόκι Πιεμοντέζ

Νιόκι Πιεμοντέζ

Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά ρολάκια διαμέτρου 5cm. Το σχήμα το δίνουμε με τη βοήθεια ενός πηρουνιού ή με μια ειδικά προσαρμοσμένη ξύλινη βάση με ραβδώσεις όπου ρολάρουμε τα νιόκι.

Όταν τα βράσουμε τα περνάμε από βούτυρο κλαριφιέ ώστε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα σερβίρουμε με απλές σάλτσες όπως ντομάτα ή α λα κρεμ αλλά και με πιο σύνθετες.

Σχετικές Συνταγές