Μουχαμάρα

Μουχαμάρα

Το μουχαμάρα είναι ένα κρεμώδες ντιπ με μία ισορροπημένη γεύση! Το αλμυρό, το γλυκό, το πικάντικο και τέλος το ελαφρώς καπνιστό στοιχείο ισορροπούν τέλεια μεταξύ τους δίνοντας ένα αποτέλεσμα πραγματικά μοναδικό.

Η καταγωγή του μουχαμάρα είναι από το Χαλέπι της Συρίας! Αποτελεί βασικό στοιχείο της λεβαντίτικης και της τουρκικής κουζίνας. Στη δυτική Τουρκία αναφέρεται και ως ακούκα.

Η υφή του μπορεί να είναι είτε λεία είτε χοντροκομμένη. Αυτό εξαρτάται από την προτίμηση του εκάστοτε σεφ.

Τα κύρια συστατικά του είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης που συνήθως τις ψήνουμε για να δώσουμε μία καπνιστή γεύση. Αφότου ψήσουμε τις πιπεριές τις σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ώστε οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν να μαλακώσουν την φλούδα τους και στη συνέχεια να είναι εύκολες στο καθάρισμά τους. Τα καρύδια τα οποία αλέθονται και προστίθονται στο μείγμα με σκοπό να δώσουν την πλούσια γεύση τους. Η γαλέτα όπου δίνει σώμα και πήζει το μείγμα και η μελάσα ροδιού που μας δίνει μία χαρακτηριστική γλυκόξινη νότα. Άλλα συστατικά είναι το κύμινο, το σκόρδο, ο χυμός λεμονιού και το ελαιόλαδο.

Το μουχαμάρα σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό συνοδευόμενο από ψημένες πίτες (αραβικές). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή σε σάντουιτς ή σε φρυγανισμένο ψωμί. Ταιριάζει πολύ με ψητά κρέατα και ψάρια.

Related Recipes