Καζάν ντιπί

Καζάν ντιπί (kazan dibi)

Το Καζάν ντιπί, γνωστό και ως ”o πάτος της κατσαρόλας”, είναι ένα δημοφιλές τουρκικό επιδόρπιο με μοναδική καραμελωμένη υφή και γεύση. Η ιστορία του είναι βαθιά ριζωμένη στην τουρκική κουζίνα και τον πολιτισμό.

Η ακριβής προέλευση του καζάν ντιπί δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το όνομα “kazandibi” κυριολεκτικά μεταφράζεται σε “πάτο του καζάνιου” ή “πάτο της κατσαρόλας” στα τούρκικα, κάτι που αντανακλά την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής.

Καζάν ντιπί (kazan dibi)

Καζάν ντιπί (kazan dibi)

Το γλυκό φτιάχνεται καραμελώνοντας τη ζάχαρη σε ένα ρηχό τηγάνι μέχρι να ροδίσει μαζί με ένα μείγμα από γάλα, ζάχαρη και κορνφλάουρ (ή ρυζάλευρο). Το αφήνουμε να μαγειρευτεί και να πήξει όπου ταυτόχρονα θα καραμελώνει και η ζάχαρη. Καθώς ψήνεται, το μείγμα σχηματίζει μια στρώση κρέμας πάνω από την καραμελωμένη ζάχαρη. Μόλις ψηθεί, το γλυκό κρυώνει και σερβίρεται κρύο.

Με τα χρόνια, το kazan dibi έχει γίνει ένα αγαπημένο επιδόρπιο στην Τουρκία και το βρίσκουμε συνήθως σε τουρκικά σπίτια, εστιατόρια και καταστήματα με γλυκά. Η πλούσια ιστορία και η μοναδική του γεύση συνεχίζουν να το κάνουν δημοφιλή επιλογή τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Το καζάν ντιπι έχει περάσει τα σύνορα της Τουρκίας εδώ και χρόνια και πλέον το απολαμβάνουμε εδώ στην Ελλάδα ως ένα νόστιμο γλυκό στο τέλος του γεύματός μας.

Σχετικές Συνταγές