Τα ψωμάκια μπριός (brioche) είναι γαλλικού τύπου αρτοσκευάσματα, γνωστά για την πλούσια υφή τους και την απαλή, ελαφρώς γλυκιά γεύση τους. Φτιαγμένα με μεγάλη ποσότητα βουτύρου και αυγών, τα μπριός διαφέρουν από το παραδοσιακό ψωμί λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα κάνουν πιο αφράτα και ελαφρώς πιο γλυκά, ενώ διατηρούν την αίσθηση της μαγιάς και της ζύμης.
Τα ψωμάκια μπριός συχνά παρουσιάζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Κάποια δημοφιλή στυλ περιλαμβάνουν τα κλασικά, στρογγυλά “brioche à tête,” τα οποία φέρουν μια μικρή μπάλα ζύμης στην κορυφή, και τα επιμήκη “brioche loaf” που θυμίζουν φραντζόλα και είναι ιδανικά για τοστ ή σάντουιτς. Επίσης, τα μπριός μπορούν να είναι ατομικά ψωμάκια ή μεγάλα, κομψά καρβέλια.
Λόγω της πλούσιας και ελαφρώς γλυκιάς γεύσης τους, τα μπριός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Συνήθως συνοδεύονται από μαρμελάδα ή βούτυρο στο πρωινό, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά για πιο δημιουργικά πιάτα όπως σάντουιτς με αλλαντικά ή burgers.
Στην συνταγή που σας παρουσιάζουμε θα παρατηρήσετε ότι βάζουμε μαζί μέσα στο αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι. Γνωρίζουμε ότι το αλάτι ”σκοτώνει” τη μαγιά όταν έρθει σε επαφή μαζί της. Αυτό πράγματι συμβαίνει όταν η μαγιά είναι νωπή. Όταν η μαγιά είναι ξηρή δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα εκτός και αν την διαχειριστούμε όπως την νωπή (δηλαδή να την διαλύσουμε σε νερό). Αυτό βέβαια στην συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται να γίνει.
Comments are closed.