Ψαρονέφρι με σάλτσα μαυροδάφνης και παντζάρι

Ψαρονέφρι με σάλτσα μαυροδάφνης και παντζάρι ψητό

Σήμερα θα φτιάξουμε ψαρονέφρι με σάλτσα μαυροδάφνης και παντζάρι ψητό!! Θα μπορούσαμε να το κατηγοριοποιήσουμε ως ένα ”εστιατορικό” πιάτο καθώς μπορεί εύκολα να σταθεί σε ένα μενού εστιατορίου.

Το ψαρονέφρι είναι το φιλέτο του χοιρινού. Είναι ένα κομμάτι κρέατος το οποίο δεν έχει εσωτερικό λίπος οπότε χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά το ψήσιμό του ώστε να μην στεγνώσει και σκληρύνει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τον χρόνο ψησίματος και την μέθοδο μαγειρέματος. Προετοιμάζουμε το ψαρονέφρι καθαρίζοντάς το πρώτα από τα επιφανειακά λίπη και αφαιρώντας με ένα μαχαίρι τους συνδετικούς ιστούς. Στη συνέχεια το κόβουμε κάθετα στη μέση. Θα κάνουμε μία στιγμιαία μαρινάδα προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε το ψήσιμο. Επιλέγουμε πρώτα να το σοτάρουμε ώστε να θωρακίσουμε το κρέας και να παραμείνουν οι χυμοί του στο εσωτερικό και εν συνεχεία να ολοκληρώσουμε το ψήσιμο στο φούρνο.

Ως γαρνιτούρα επιλέγουμε παντζάρι ψητό. Η διαδικασία μαγειρέματος του είναι εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κόψουμε ελαφρά το πάνω μέρος και στο κάτω την ”ουρίτσα” του. Προσοχή δεν το καθαρίζουμε!! Το μόνο που κάνουμε είναι να το πλύνουμε ώστε να απομακρύνουμε τυχόν χώματα που ενδέχεται να υπάρχουν. Όταν θα έχει ψηθεί το καθαρίζουμε και το κόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε.

Για την σάλτσα επιλέξαμε μια γλυκιά γεύση την οποία θα πάρουμε από την μαυροδάφνη. Αφήνουμε να ρεντουίρει αρκετά το κρασί και τότε προσθέτουμε την ντεμι-γκλας. Είναι σημαντικό να δέσουμε με κρύο βούτυρο στο τέλος ώστε να αποκτήσει την τελική της μορφή και γεύση η σάλτσα.

Σχετικές Συνταγές