Ψωμί χωριάτικο

Χωριάτικο ψωμί

Η σημερινή συνταγή για χωριάτικο ψωμί που σας παρουσιάζουμε έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αρκετός χρόνος και πολύ υπομονή μέχρι να φουσκώσει καλά η ζύμη. Ακολουθώντας πιστά τα γραμμάρια της συνταγής θα έχετε ένα μεγάλο καρβελάκι. Μπορείτε να κόψετε τη ζύμη στα δύο ή στα τρία και να φτιάξετε είτε φρατζολάκια είτε καρβελάκια.

Η μαγιά που χρησιμοποιούμε είναι ξηρή. Αν έχετε νωπή μαγιά θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε επί τρία. Αν για παράδειγμα έχουμε 10 γραμμάρια ξηρής μαγιάς, η αντιστοιχία είναι 30 γραμμάρια νωπής.

Την αναλογία της μαγιάς όπως και άλλες μετατροπές μπορείτε να δείτε εδώ.

Το νερό της συνταγής το βάζετε σιγά-σιγά. Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δεν κολλάει στα χέρια ή στα τοιχώματα του μίξερ.

Ψωμί χωριάτικο

Ζυμάρι για ψωμί χωριάτικο

Ψωμί χωριάτικο

Ζυμάρι που έχει φουσκώσει

Ψωμί χωριάτικο

Ψωμί χωριάτικο

 

 

 

 

 

 

Προτού βάλουμε το ζυμάρι να φουσκώσει, μπορούμε με ένα ψαλίδι να ψαλιδίσουμε τη ζύμη ώστε να της δώσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω σουσάμι ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε (παπαρούνα, αμύγδαλο, κ.τ.λ.).

Το συγκεκριμένο χωριάτικο ψωμί είναι ένα νόστιμο, μαλακό ψωμί που μπορείτε να το φάτε και την επόμενη ημέρα χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στην υφή του. Η ψίχα του είναι αφράτη και η κόρα του είναι τραγανή και πολύ γευστική.

Σχετικές Συνταγές