χοιρινή πανσέτα

Χριστουγεννιάτικη χοιρινή πανσέτα με λάχανο κόκκινο και πετιμέζι

Χριστουγεννιάτικη χοιρινή πανσέτα με λάχανο κόκκινο και πετιμέζι ή αλλιώς Flæskesteg ! Ναι, ξέρω….Στους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο, έστω, να διαβάσουμε την λέξη Flæskesteg, πόσο μάλλον να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. Το Flæskesteg, λοιπόν, είναι η δανέζικη έκδοση του ψητού χοιρινού κρέατος. Θεωρείται ένα από τα κύρια εθνικά πιάτα της Δανίας και σερβίρεται ως βραδινό την παραμονή των Χριστουγέννων.

Δεν θα σας κουράσω με επιπλέον ιστορικά στοιχεία για την προέλευση του πιάτου και της ονομασίας του αλλά το μόνο που θα πω είναι πως είναι ένα από τα πιο νόστιμα Χριστουγεννιάτικα πιάτα που έχω γευτεί και μαγειρέψει, ποτέ! Φτιάχνεται με την ταπεινή μας πανσέτα (την οποία την παίρνουμε με το δέρμα), πουρέ και rødkål. Τι είναι το rødkål? Μαγειρεμένο κόκκινο λάχανο φυσικά, στο οποίο όμως, αντί για ζάχαρη, εμείς θα προσθέσουμε πετιμέζι. Η συνταγή είναι σχετικά απλή, αλλά θέλει υπομονή και μεράκι.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το κομμάτι του κρέατος. Αυτό θα πρέπει να το προμηθευτούμε ολόκληρο (γύρω στα 1800γρ. θα βγει), χωρίς κόκαλο και εάν είναι δυνατόν, χαραγμένο. Εάν ο χασάπης μας δεν μας το χαράξει, τότε μπορούμε να το κάνουμε εμείς με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και να βγει όπως φαίνεται στην εικόνα.

pork belly χαραγμένη

Η χοιρινή μας πανσέτα χαραγμένη

Επίσης, στην συγκεκριμένη συνταγή, δεν έχουμε σάλτσα για να μην χαλάσει την τραγανότητα της κρούστας, αλλά εάν επιθυμείτε μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά από το χοιρινό. Αυτά θα τα δέσετε με ένα ρου  ή λίγο corn flour διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και έτσι θα έχετε ένα πεντανόστιμο dressing.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Χριστουγεννιάτικη χοιρινή πανσέτα!

 

Σχετικές Συνταγές