Χούμους (hommus)

Χούμους (hommus)

Η επιλογή μας για σήμερα είναι το χούμους (hommus) και έχει λιβανέζικη αύρα. Το χούμους, παρόλο που έχει σαν ταυτότητα τα χρώματα του Λιβάνου ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευσή του. Λέγεται ότι, η πρώτη αναφορά έγινε στην Αίγυπτο και  χρονολογείται τον 13° αιώνα.

Το βασικό υλικό για να φτιάξουμε χούμους (hommus) είναι τα ρεβίθια. Από κι και πέρα τα υπόλοιπα συστατικά δίνουν τη γεύση μεταμορφώνοντας κατά πολύ την αρχική γεύση των ρεβιθιών. Ξεκινώντας λοιπόν από τα ρεβίθια, πρέπει αρχικά να τα βάλουμε σε κρύο νερό και να τα αφήσουμε, τουλάχιστον 8 με 10 ώρες να φουσκώσουν. Αφότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα πάλι με κρύο νερό και τα βράζουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να μαλακώσουν αρκετά ώστε όταν πολτοποιηθούν να γίνουν μία απαλή κρέμα.

Τα υπόλοιπα υλικά που θα ενσωματωθούν στον πουρέ ρεβιθιού είναι το ταχίνι, το σκόρδο και ο χυμός λεμονιού. Παρατηρούμε πως και τα τρία υλικά έχουν έντονο χαρακτήρα αφήνοντας το στίγμα τους στο χούμους. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ποσότητες. Το ίδιο ισχύει και στα μπαχαρικά. Τα δύο βασικά μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το κύμινο και η πάπρικα. Μπορούμε να προσθέσουμε και καυτερό πιπέρι για μία πιο πικάντικη γεύση.

Το χούμους (hommus) το σερβίρουμε ως ορεκτικό ή spread σε κάποιο ψωμί.

Σχετικές Συνταγές