Χειροποίητη κρέμα τυριού

Χειροποίητη κρέμα τυριού

Σήμερα θα φτιάξουμε χειροποίητη κρέμα τυριού!! Η διαδικασία παρασκευής της κρέμας τυριού είναι πάρα πολύ εύκολη και η γεύση της θα σας εκπλήξει!!

Δεν χρειάζεται να έχετε επαγγελματικό εξοπλισμό παρά μόνο μία κατσαρόλα, μία τρυπητή κουτάλα, μία λεπτή σίτα και ένα μπλέντερ.

Η χειροποίητη κρέμα τυριού είναι ένα προϊόν που φτιάχνεται συνήθως στο σπίτι σε μικρές ποσότητες, με φυσικά υλικά και χωρίς τη χρήση πρόσθετων συντηρητικών ή τεχνητών υλών. Μπορούμε να την παρασκευάσουμε από διάφορα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάλογα με τις γεύσεις και τις υφές που προτιμάμε.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε την κρέμα τυριού είναι: το φρέσκο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό, ξύδι, ή λεμόνι ή ξινό και αλάτι. Επειδή ενδέχεται να γίνει αρκετά σφιχτή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα κατά τη διάρκεια που την χτυπάμε στο μπλέντερ.

Η διαδικασία για να φτιάξουμε κρέμα τυριού είναι απλή. Αρχικά βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί θα πρέπει να ρίξουμε μέσα ένα όξινο στοιχείο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξύδι είτε χυμό λεμονιού ή ακόμα και ξινό. Μόλις πέσει μέσα στο ζεστό γάλα το όξινο στοιχείο, παρατηρούμε ότι κόβει το γάλα κατευθείαν και ανεβαίνει στην επιφάνεια το τυρόπηγμα. Με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το τυρόπηγμα και το βάζουμε σε μία σίτα. Αφήνουμε λίγο να στραγγίσει και να κρυώσει. Στη συνέχεια το βάζουμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε μαζί με βούτυρο και αλάτι. Παρατηρούμε ότι δημιουργείται μία απαλή κρέμα. Σε περίπτωση που στραγγίσει παραπάνω το τυρόπηγμα, παρατηρούμε ότι η κρέμα κατά το χτύπημα είναι σφιχτή. Σε αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε λίγο φρέσκο γάλα. Η κρέμα τυριού διατηρείται στο ψυγείο.

Εκτός από αγελαδινό γάλα μπορούμε να φτιάξουμε κρέμα τυριού με κατσικίσιο ή με πρόβειο γάλα. Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα έχει μία πιο πλούσια γεύση και πιο πυκνή υφή σε σχέση με το αγελαδινό. Για μία πιο ενδιαφέρουσα γεύση μπορείτε να προσθέσετε είτε φρέσκα βότανα είτε σκόρδο ή πιπέρι.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι να προσθέσουμε μέλι ή σιρόπι αντί για αλάτι ώστε να την χρησιμοποιήσουμε σε γλυκές συνταγές.

Την κρέμα τυριού μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε:

  • σάντουιτς
  • καναπεδάκια
  • ως βάση για αλοιφές και σάλτσες
  • τάρτες
  • πίτες
  • γλυκά

Related Recipes