Οι χειροποίητες παπαρδέλες με pesto βασιλικού είναι ένα πιάτο που αποπνέει αυθεντικότητα και γαστρονομική φινέτσα. Οι παπαρδέλες, πλατιές και φαρδιές λωρίδες φρέσκιας ζύμης, έχουν τις ρίζες τους στην Τοσκάνη της Ιταλίας και θεωρούνται ιδανικές για να “κρατούν” πλούσιες σάλτσες, όπως το αρωματικό pesto.
Το pesto βασιλικού, γνωστό ως pesto alla genovese, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ιταλικής κουζίνας, βασισμένο σε φρέσκα φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, σκόρδο και τυρί (συνήθως Parmigiano Reggiano ή Pecorino).
Δείτε εδώ την ενδιαφέρουσα ιστορία του pesto alla genovese!!
Η έντονη βοτανική γεύση του συνδυάζεται υπέροχα με την ήπια, πλούσια υφή των χειροποίητων ζυμαρικών, δημιουργώντας μια ισορροπία απλότητας και νοστιμιάς.
Η επιλογή χειροποίητων παπαρδέλων αναδεικνύει τη σημασία της υφής και της αυθεντικότητας στο πιάτο. Η ελαφρώς ακανόνιστη επιφάνεια της ζύμης “πιάνει” καλύτερα το pesto, δίνοντας μια πιο ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.
Αν επιλέξετε να φτιάξετε το pesto στο μπλέντερ τότε καλό είναι να προσθέσετε μέσα στο μπλέντερ και λίγα παγάκια. Η θερμοκρασία που αναπτύσσουν οι λεπίδες του μαχαιριού καθώς περιστρέφονται πληγώνουν τον βασιλικό κάνοντάς τον να χάνει το χρώμα του.
Τις παπαρδέλες μπορούμε να τις ανοίξουμε και με τον πλάστη. Θέλει όμως λίγη προσοχή καθώς θα πρέπει το πάχος της ζύμης να είναι το ίδιο σε όλα του τα σημεία. Αφότου ανοίξουμε ένα φύλλο ζύμης, το αλευρώνουμε και το τυλίγουμε σε σχήμα ρολού. Με το μαχαίρι μας κόβουμε λωρίδες και στη συνέχεια τις ξετυλίγουμε φτιάχνοντας έτσι τις παπαρδέλες.
Comments are closed.