Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, την 27η του Αυγούστου όπου και γιορτάζεται.

Η Φανουρόπιτα είναι ένα αφράτο και νηστίσιμο κέικ, καθώς δεν περιέχει αυγά ή γάλα.

Το έθιμο λέει ότι τη φτιάχνουμε για να μας φανερώσει ο Άγιος αυτό που έχουμε χάσει. Πολύς κόσμος αφού φτιάξει την πίτα, την πηγαίνει στην εκκλησία για να “διαβαστεί”. Στη συνέχεια τη μοιράζουν στο κόσμο που βρίσκεται στην εκκλησία αλλά και στους γείτονες γύρω από το σπίτι τους.

Εκτός από την 27η Αυγούστου, όπου παραδοσιακά φτιάχνουμε φανουρόπιτα,  μπορούμε ακόμα να τη φτιάξουμε οποιαδήποτε Δευτέρα και Σάββατο όλο το χρόνο.

Τα υλικά που συγκροτούν τη Φανουρόπιτα έχουν πάντα μονό αριθμό. Συνήθως ο αριθμός των υλικών κυμαίνεται από 7 έως 9 υλικά. Βέβαια αυτό συμβαίνει γιατί σε πολλές συνταγές θα παρατηρήσετε ότι τα μπαχαρικά τα έχουν όλα μαζί. Εμείς σας παραθέτουμε μία συνταγή με 11 υλικά τα οποία τα έχουμε χωρίσει για μεγαλύτερη διευκόλυνσή σας.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε είναι “αλεύρι που φουσκώνει” και είναι κοσκινισμένο. Τις σταφίδες τις μουλιάζουμε πρώτα στο κρασί και στη συνέχεια τις σουρώνουμε, τις αλευρώνουμε και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Το αλεύρωμα της σταφίδας βοηθά ώστε να σταθεροποιηθούν μέσα στο μείγμα χωρίς να πέσουν στον πάτο του ταψιού.

Δώστε προσοχή όταν θα βάλετε τη μαγειρική σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. Φουσκώνει γρήγορα οπότε καλό είναι να το κάνετε πάνω από το μείγμα.

Σχετικές Συνταγές