Τα Φαλάφελ (Falafel) είναι ένα φαγητό που έχει γίνει διάσημο παγκοσμίως. Όπως και με άλλα ιστορικά πιάτα έτσι και με αυτό η προέλευσή του είναι αμφιλεγόμενη. Πολλοί είναι αυτοί που το διεκδικούν.
Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το πιάτο εφευρέθηκε πριν από περίπου 1000 χρόνια στην Αίγυπτο από Κόπτες όπου τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος. Ισραηλίτες, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι είναι κάποιοι από αυτούς που το διεκδικούν.
Τα Φαλάφελ (Falafel) εξελίχθηκαν ως φαγητό στο χέρι από πλανόδιους της Μέσης Ανατολής. Οι κροκέτες τρώγονται συχνά ως μεζέδες.
Τα φαλάφελ όπως και τα φούλια είναι τα πιο δημοφιλή στη λαική κουλτούρα των Αιγυπτίων.
Εκτός από ρεβύθια, τα φαλάφελ φτιάχνονται και με κουκιά ή και με τα δύο υλικά. Δεν χρειάζεται να τα βράσουμε παρά μόνο να τα μουλιάσουμε. Αν παρόλο αυτά θέλετε να τα βράσετε τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραπάνω αλεύρι για να δέσει το μείγμα και να μην σας σπάει.
Τα συνοδεύουμε με καρεδάκι ντομάτας και σάλτσα από ταχίνι ή σάλτσα γιαουρτιού. Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε μέσα σε αραβική πίτα μαζί με λαχανικά και σάλτσα ή να φτιάξουμε ένα burger.
Comments are closed.