Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και το βασικότερο, χωρίς ζάχαρη!!!

Αρχικά λίγα λόγια για τη φάβα. Στην Ελλάδα η φάβα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι. Είναι μία πηγή πρωτεϊνών ενώ έχει χαμηλά λιπαρά. Στο εμπόριο υπάρχει η πράσινη και η κίτρινη φάβα. Ταιριάζει πολύ με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και κρεμμύδι, δείτε αυτή την εκδοχή της συνταγής εδώ. Τα τελευταία χρόνια συνδυάζεται και με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Για να φτιάξουμε καραμελωμένα κρεμμύδια έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να τα σοτάρουμε και να προσθέσουμε ζάχαρη ώστε να δώσουμε το ανάλογο καραμέλωμα. Η δεύτερη είναι να επιλέξουμε κίτρινα κρεμμύδια τα οποία είναι γλυκά και με υπομονή να τα αφήσουμε σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα σάκχαρά τους και να καραμελώσουν. Η επιλογή των κρεμμυδιών έχει μεγάλη σημασία στην επιτυχία του καραμελώματος. Περισσότερες πληροφορίες για τα κρεμμύδια δείτε εδώ.

Μία από τις καλύτερες φάβες και «Προϊόν προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) είναι της Σαντορίνης. Από εκεί προήλθε και η παροιμιώδης φράση ”κάποιο λάκκο έχει η φάβα”. Πως όμως βγήκε αυτή η φράση;

Στη Σαντορίνη τα παλιά τα χρόνια οι νοικοκυρές έβραζαν φάβα μαζί με ελαιόλαδο. Η φάβα είχε την τάση να ρουφάει αρκετό ελαιόλαδο με αποτέλεσμα ο άντρας του σπιτιού να αγχώνεται πως θα τελείωσει το δυσεύρετο λάδι. Έτσι έλεγαν στη γυναίκα τους να κάνουν οικονομία και να μη ρίχνουν άλλο λάδι γιατί κάποιο λάκκο, δηλαδή κάποια τρύπα, έχει η φάβα μέσα στη κατσαρόλα και ρουφάει το λάδι.

 

Σχετικές Συνταγές