Φάβα με καπνιστό σολομό και αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Φάβα με καπνιστό σολομό και αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Σήμερα το μενού έχει Φάβα με καπνιστό σολομό και αυγοτάραχο Μεσολογγίου!

Για το τι είναι η φάβα, τα έχουμε ξαναπεί εδώ.

Σήμερα θα δούμε και θα καταλάβουμε τι εννοούμε με την έκφραση «φάβα παντρεμένη».

Τον 16ο αιώνα π.Χ. το νησί της Σαντορίνης βίωσε μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η έκρηξη αποδεκάτισε την έκταση του νησιού και εξανάγκασε τους τοπικούς πληθυσμούς να το εγκαταλείψουν.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε χάρη στις ανασκαφές ότι μεγάλο μέρος της πόλης είχε διατηρηθεί. Μεταξύ των πολυάριθμων έργων τέχνης και αντικειμένων που ήρθαν στο φως, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν υπολείμματα σπόρων του φυτού λαθούρι. Από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι οι σπόροι είχαν συγκομιστεί και αλεστεί για κατανάλωση.

Όταν οι κάτοικοι επέστρεψαν στο νησί τα χρόνια μετά την έκρηξη, ξανάρχισαν να καλλιεργούν το συγκεκριμένο φυτό καθώς αυτό είναι ένα από τα λίγα φυτά που μπορούσε να ευδοκιμήση στο ηφαιστειογενές έδαφος.

Η ονομασία «φάβα» εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αποσπάσματα μιας τραγωδίας του Αισχύλου του 6ου-5ου αιώνα π.Χ.

Η φάβα μόνη της, μπορεί να σταθεί εξαίσια ως ορεκτικό αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να την συνδυάσουμε και με άλλα μαγειρεμένα προϊόντα (χταποδάκι σχάρας, καπνιστό σολομό, τομάτα ψημένη κ.α.). Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα είναι υπέροχο και πεντανόστημο.

Όταν συνδυάζουμε λοιπόν την φάβα με κάτι άλλο, αυτόματα την «παντρεύουμε» και της δίνουμε την ονομασία παντρεμένη!

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη μοναδική κληρονομιά της Φάβας Σαντορίνης, χορηγώντας στο προϊόν το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Σήμερα λοιπόν, θα «παντρέψουμε» τη φάβα με καπνιστό σολομό (λεπτομέρειες για το κάπνισμα των τροφίμων θα βρείτε εδώ) και με ένα από τα διαμάντια των ελληνικών λιμνοθαλασσών. Το αυγοτάραχο!

Σχετικές Συνταγές