Τσουρέκι

Τσουρέκι

Οι μέρες του Πάσχα δεν μπορούν να μην έχουν τσουρέκι και Πασχαλινά κουλουράκια. Βέβαια το τσουρέκι το συναντάμε και τα Χριστούγεννα αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου συνοδεύοντας τον πρωινό μας καφέ.

Για να φτιάξουμε τσουρέκι θα χρησιμοποιήσουμε δύο είδη αλεύρων, για τσουρέκι και για όλες τις χρήσεις. Η μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι νωπή. Σε περίπτωση που έχετε μόνο ξηρή μαγιά τότε θα βάλετε το 1/3 της νωπής. Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη συνταγή χρειαζόμαστε 100γρ. νωπή μαγιά. Αν λοιπόν έχουμε ξηρή τότε θα βάλουμε 33γρ.

Οποιαδήποτε άλλη μετατροπή θέλετε, μπορείτε να την δείτε εδώ

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη θα παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά κολλώδης. Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Ακολουθήστε πιστά τη συνταγή και δώστε τον ανάλογο χρόνο ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Ξανά ζυμώστε τη ζύμη και αφήστε την πάλι να φουσκώσει (αυτή τη διαδικασία την κάνουμε άλλες δύο φορές).  Στη συνέχεια πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε αραιά σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να τα βάλετε αραιά γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν και αλείφετε με αυγό. Προσθέστε αν επιθυμείτε αμύγδαλο φιλέ.

Εκτός από την Ελλάδα και η Αρμενία έχει ως έθιμο να φτιάχνει τσουρέκι το Πάσχα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις γεύσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο.

Σχετικές Συνταγές