Τουρνεντό Ροσσίνι (tournedos Rossini)

Τουρνεντό Ροσσίνι (tournedos Rossini) με σάλτσα Μαδέρα

Το Τουρνεντό Ροσσίνι (tournedos Rossini) είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα παγκοσμίως. Δημιουργήθηκε τον 19° αιώνα και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ιταλού συνθέτη Gioachino Antonio Rossini. Δημιουργός αυτού του διαχρονικού πιάτου ήταν ο chef Casimir Moissons, ο οποίος ήταν και προσωπικός φίλος του συνθέτη. Ο Ροσσίνι ήταν φίλος, κριτικός και υποστηρικτής πολλών μεγάλων σεφ της εποχής του. Αναγνωρίστηκε ως πραγματικά πεπειραμένος γκουρμέ και εξίσου επιδέξιος μάγειρας.

Η συνταγή Τουρνεντό Ροσσίνι (tournedos Rossini) μας δείχνει ξεκάθαρα πως αυτό το κλασικό γαλλικό φαγητό είναι εντυπωσιακά πλούσιο. 

Ο συνδυασμός των γεύσεων ξεκινάει με ένα φρυγανισμένο ψωμί στο οποίο τοποθετούνται από πάνω με τη σειρά τα πλούσια υλικά αρχής γενομένης από το φιλέτο μόσχου. Στη συνέχεια τοποθετούμε με ευλάβεια το ψημένο φουά γκρα και τις λεπτές φέτες από μαύρη τρούφα. Τέλος και λίγο πριν το σερβίρισμα κάνει την εμφάνιση της η σάλτσα Μαδέρα η οποία χύνεται πάνω από όλα τα υλικά δίνοντάς τους μία μεθυστική γεύση.

Για να φτιάξουμε σάλτσα Μαδέρα χρειάζεται να κάνουμε πρώτα μία σάλτσα ντεμι γκλας. Η σάλτσα ντεμι γκλας είναι μία σάλτσα η οποία φτιάχνεται από κόκκαλα μοσχαρίσια και απαιτείται αρκετός χρόνος για να μαγειρευτεί. Καλό είναι να έχουμε προετοιμάσει τη σάλτσα ντεμι γκλας από την προηγούμενη ημέρα για εξοικονόμηση χρόνου.

Η παρασκευή της σάλτσας Μαδέρα είναι παρόμοια με της σάλτσας Μπορντελέζ.

Χρήσιμες πληροφορίες για το τι είναι τουρνεντό και ποιος είναι ο τρόπος κοπής σε κρέας, θα βρείτε εδώ.

Σχετικές Συνταγές