Τάρτα μήλου

Τάρτα μήλου

Η τάρτα μήλου είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο που συνδυάζει την απλότητα και την πολυπλοκότητα της γεύσης. Έχει πλούσια ιστορία καθώς χρειάζεται να πάμε πίσω στον χρόνο και να φτάσουμε στον μεσαίωνα. Η χρήση φρούτων, όπως τα μήλα, σε γλυκά πιάτα ήταν ήδη δημοφιλής στη μεσαιωνική Ευρώπη. Οι πρώτες συνταγές για “πίτες” ή “τάρτες” ήταν πιο απλές και χρησίμευαν για τη διατήρηση των φρούτων.

Η παρασκευή τάρτας μήλου πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα στη Γαλλία. Η βάση από τραγανή ζύμη και τα καραμελωμένα μήλα έγιναν χαρακτηριστικά του γλυκού.

Ένα από τα πιο γνωστά είδη τάρτας μήλου είναι η Tarte Tatin, η οποία φέρεται να δημιουργήθηκε κατά λάθος από τις αδερφές Tatin στη Γαλλία τον 19ο αιώνα. Η ιστορία λέει ότι έριξαν κατά λάθος ζάχαρη και βούτυρο σε ένα ταψί, πρόσθεσαν τα μήλα, και έπειτα σκέπασαν το μείγμα με ζύμη για να το ψήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν μια αναποδογυρισμένη τάρτα που αγαπήθηκε παγκοσμίως.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα μήλα τα μαγειρεύουμε πρώτα προτού τα βάλουμε πάνω στην τάρτα. Αυτό το κάνουμε για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος αλλά και να μην τραβήξει υγρασία η ζύμη καθώς ψήνεται.

Την τάρτα μήλου μπορούμε να την σερβίρουμε είτε ως επιδόρπιο είτε ως πρωινό.

Related Recipes