Σφαιροποίηση καρότου

Σφαιροποίηση καρότου

Σήμερα θα ανεβάσουμε τον πήχη δυσκολίας και θα σας περιγράψουμε πως κάνουμε σφαιροποίηση καρότου!! Ναι, σωστά διαβάσετε θα μετατρέψουμε ένα παχύρευστο μείγμα καρότου σε μία σφαίρα την οποία θα μπορούμε να την διαχειριστούμε ως γαρνιτούρα στο πιάτο μας.

Για να είμαστε απόλυτα σωστοί σας παρουσιάζουμε την αντίστροφη σφαιροποίηση και όχι την βασική. Η αντίστροφη είναι αυτή που δουλεύετε κατά κόρον στα εστιατόρια και όχι η βασική. Για να κάνουμε την βασική χρειάζεται να γίνει ρύθμιση του ph.

Τι πετυχαίνουμε με τη σφαιροποίηση;

Ο ρόλος της σφαιροποίησης είναι να μπορέσουμε να ”φυλακίσουμε” ένα υδαρές μείγμα σε μία διάφανη βρώσιμη μεμβράνη. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στο πιάτο συνοδεύοντας τα υπόλοιπα υλικά.

Τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε σφαιροποίηση καρότου;

Εκτός από το βασικό υλικό που στην προκειμένη περίπτωση είναι το καρότο θα χρειαστούμε αρχικά αλγινικό νάτριο (sodium alginate) ώστε να φτιάξουμε αλγινικό μπάνιο. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε γαλακτικό ασβέστιο (calsium lactate) και ξανθάνη.

Είναι πολύ σημαντικό τα υλικά να χτυπηθούν πολύ καλά με ραβδομπλέντερ ή με ένα δυνατό μούλτι. Για να φτιάξουμε αλγινικό μπάνιο θα πρέπει να χτυπήσουμε με ραβδομπλένερ εκτός φωτιάς 1 λίτρο νερού με 5 γραμμάρια αλγινικού νατρίου. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό θα θολώσει και ότι θα δημιουργηθούν μικρές φουσκάλες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφήνουμε σε μία μεριά το αλγινικό μπάνιο ώστε σιγά – σιγά να εξαφανιστούν οι φουσκάλες.

Με ραβδομπλέντερ χτυπάμε και τον πουρέ καρότου μαζί με το γαλακτικό ασβέστιο και την ξανθάνη. Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι ρίχνουμε μπαλίτσες καρότου μέσα στο αλγινικό μπάνιο. Αφήνουμε περίπου 3 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρουμε τις σφαίρες σε καθαρό κρύο νερό. Οι σφαίρες είναι έτοιμες για χρήση.

Σχετικές Συνταγές