Η σπαγγέτι alla gricia είναι ένα από τα πιο παλιά και αυθεντικά πιάτα της ρωμαϊκής κουζίνας, με ρίζες που φτάνουν πίσω στον 18ο αιώνα.
Το όνομα gricia πιστεύεται ότι προέρχεται από το χωριό Grisciano (στην περιοχή του Λάτσιο κοντά στη Ρώμη), όπου θεωρείται και η γενέτειρα του πιάτου.
Η λέξη “gricio”, στα ρωμαϊκά χρόνια αναφερόταν στους αρτοποιούς και παντοπώλες που προέρχονταν από τις γερμανόφωνες περιοχές (ιδίως από την Ελβετία). Οι grici συχνά έφερναν προϊόντα όπως τυρί και γκουαντσιάλε στην Ιταλία, Πιστεύεται ότι συνδέονται άμεσα με τη διαμόρφωση της συνταγής.
Η Gricia θεωρείται ο πρόγονος της καρμπονάρα, καθώς εκτός από το αυγό τα υπόλοιπα υλικά είναι τα ίδια. Επίσης, μοιάζει πολύ με την cacio e pepe, με την μόνη διαφορά να είναι η προσθήκη του γκουαντσάλε.
Η σπαγγέτι alla gricia ήταν το τέλειο φαγητό για βοσκούς και αγρότες της περιοχής καθώς είχε εύκολα υλικά και προϊόντα μακράς διάρκειας.
Τα τέσσερα ιερά υλικά της αυθεντικής gricia είναι το γκουαντσάλε, το πεκορίνο Ρομάνο, το μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σπαγγέτι. Είναι ίσως το μοναδικό πιάτο που το σερβίρουν οι Ιταλοί με το τυρί πάνω από τα ζυμαρικά και όχι χώρια.
Στην Ιταλία, τη σερβίρουν με λευκό κρασί, όπως Frascati Superiore ή κάποιο ελαφρύ κόκκινο από το Λάτσιο.
Comments are closed.