Σούπα καρότου

Σούπα καρότου (Potage de Crécy)

Σούπα καρότου (Potage de Crécy)!

Χειμωνιάζει και έρχεται ο καιρός της σούπας. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία εκ των αγαπημένων του είδους. Τη σούπα καρότου.

Η σούπα καρότου ή αλλιώς Potage de Crécy, μπορεί να παρασκευαστεί ως κρέμα αλλά και ως ζωμός. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν ζωμό λαχανικών ή και κοτόπουλου. Το χρώμα της σούπας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον χρωματισμό των καρότων που χρησιμοποιούνται. Τα νεαρά τρυφερά καρότα τείνουν να κάνουν τη σούπα πιο γλυκιά και να της δίνουν ένα πιο έντονο πορτοκαλί χρωματισμό, ενώ τα μεγαλύτερα καρότα παρέχουν λιγότερη γλυκύτητα και δίνουν στη σούπα μας ένα πιο κίτρινο χρώμα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές συμπληρωματικών συστατικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη σούπα καρότου. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα λιπαρά της κρέμας και του βουτύρου, αντικαθιστούμε με γάλα καρύδας και έτσι έχουμε μία πιο ελαφριά vegan σούπα. Μπορούμε επίσης, να προσθέσουμε ginger, galangal, κάρυ ή ακόμα και φύλλα μέντας!

Στη Μεγάλη Βρετανία, δίνουν μία άλλη διάσταση στη σούπα αυτή. Χρησιμοποιούν χοντροκομμένους ή τριμμένους σπόρους καρότου, σκόρδο και κόλιανδρο. Σερβίρεται με γιαούρτι, sour cream ή μαλακό τυρί. Ως γαρνιτούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ξύσμα πορτοκαλιού, brinoise λαχανικών, κρουτόν, κριθάρι ή ρύζι.

Η σούπα καρότου είναι ένα πιάτο στη γαλλική κουζίνα που έχει χαρακτηριστεί ως  «κλασικό» και «διάσημο» πιάτο της χώρας. Το όνομα της προήλθε από το Crécy-en-Ponthieu, μία κοινότητα στη Βόρεια Γαλλία που παράγει καρότα με την καλύτερη γεύση στη χώρα.

 

Σχετικές Συνταγές