Σοφρίτο

Σοφρίτο

Το σοφρίτο είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας και είναι από τα γνωστότερα και κλασικά φαγητά του νησιού. Μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο αποτελούν τη δυνατότερη βάση του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού.

Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από τα ιταλικά Soffritto που σημαίνει τσιγαρισμένο, τηγανισμένο ελαφρά. Δεν υπάρχει όμως σημαντική γαστρονομική σύνδεση του soffritto με την ομώνυμη μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιείται στην Ιταλία (αλλιώς battuto), πέρα από το γεγονός ότι και τα δύο περιλαμβάνουν τηγάνισμα σε λάδι. Όπως και στο παστίτσιο, η σύνδεση των πιάτων με ιταλικές επιρροές σε επίπεδο τεχνικής είναι από χαλαρές εως σχεδόν ανύπαρκτες.

Το κυριότερο υλικό του σοφρίτο είναι το μοσχάρι (εμείς θα χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα κιλότο) το οποίο είναι χτυπημένο σε φέτες και τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι. Στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους (ξύδι, σκόρδο, μαϊντανός).  Σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές (η αγαπημένη μας version) και λευκό κρασί.

Το σοφρίτο είναι μια γενικά εύκολη συνταγή που όμως απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας

Αυτό πρέπει να γίνει για περίπου 30 λεπτά ώστε να μην μας “κολλήσει” στην κατσαρόλα λόγω του αλευριού. Μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα ή νωρίτερα την ίδια μέρα και να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά λίγο πριν το σερβίρισμα.

Οι ποσότητες ξυδιού και σκόρδου έχουν να κάνουν περισσότερο με τα γούστα του καθέ ενός μας. Επειδή είναι, εκτός από απλή και βασική συνταγή, καλό θα ήταν να μην γίνουν τροποποιήσεις. Εντάξει, αντί για λευκό ξύδι κρασιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί λευκό μπαλσάμικο ξύδι αλλά μέχρι εκεί. Αντε να προσθέσουμε και  ζωμό βοδινού αντί για νερό για να γίνει η σάλτσα πιο νόστιμη.

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της συνταγής, είναι το τηγάνισμα του κρέατος. Δεν τηγανίζετε ποτέ πάνω από 3-4 φέτες μαζί. Εάν το κάνετε αυτό, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τηγανιστούν θα βγάλουν τα υγρά τους. Αποτέλεσμα θα είναι να έχετε ένα ξερό και άνοστο κρέας. Θα πρέπει λοιπόν, να αφήνετε λίγο να ξανακάψει το λάδι και έπειτα να βάζετε τις επόμενες μέχρι να σοταριστούν όλες.

Σχετικές Συνταγές